Vjesnik: 11. 03. 2005.

Ortynski: Sumnjam u sposobnost suda i policije

»Kada su mene tužili Hrvoje Petrač i Blažo Petrović sud je reagirao promptno, a kada sam ja tužitelj slučajevi odlaze u zastaru«

ZAGREB - »Daljnje vođenje postupka gubitak je vremena za mene i za sud«, rekao nam je u četvrtak Radovan Ortynski nakon što je na zagrebačkom Općinskom sudu odustao od tužbi za klevetu protiv novinarke Jasne Babić i bivšeg ministra Ivana Heraka.

Bivši glavni državni odvjetnik izrazio je sumnju u sposobnost suda i policije da natjeraju tužene na dolazak na sud, a nezadovoljan je i sporošću vođenja postupaka u kojima je on tužitelj. »Kada su mene tužili Hrvoje Petrač i Blažo Petrović, sud je reagirao promptno«, kaže Ortynski i objašnjava kako je u slučaju njegove tužbe protiv novinarke Babić prva rasprava održana šest mjeseci nakon tužbe, a na ukupno 6 zakazanih rasprava novinarka se nije pojavila. Slično je bilo i u povodu tužbe protiv Heraka.

Ortynski je tužio Babićku zbog njezinog teksta objavljenog u Nacionalu u travnju 2003. godine u kojem ga se optužuje za »pravosudni reket« zajedno s odvjetnikom Mirkom Batarelom. Heraka je tužio zbog izjava na Novoj TV, u kojima je ovaj tvrdio da je Ortynski tražio novac za odustajanje od kaznenog progona.

Inače, Ortynski je zabilježio čak 24 teksta Jasne Babić, u kojima ga napada, a smatra da su Babičkini »izvori« bili bivši ministar Šime Lučin i bivši šef POA-e Franjo Turek.

Radovan Ortynski tužio je zbog klevete i sedam osoba među kojima su i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić i bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Vladimir Gredelj, a zbog tvrdnji »plasiranih« u vrijeme kada je početkom 2001. godine najavljeno njegovo imenovanje na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Tada se naime pojavila priča po kojoj se Ortynski 1971. godine hvalio da je, kao pripadnik prometne jedinice mladeži sudjelovao u razbijanju demonstracija na tadašnjem zagrebačkom Trgu republike. I od toga je postupka Ortynski »digao ruke«, svjestan da prijavljeno kazneno djelo uskoro odlazi u zastaru.

Dragan Grdić