Slobodna Dalmacija: 11. 03. 2005.

FRANCUSKO MINISTARSTVO OBRANE REAGIRALO NA TVRDNJE NEKIH PARIŠKIH MEDIJA:

Gotovina nije u Francuskoj

PARIZ/MADRID - Francusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se hrvatski general Ante Gotovina, kojeg traži Haaški sud (ICTY), koji je dobio i francusko državljanstvo nakon što je pet godina bio u Legiji stranaca, "ne nalazi na području Francuske".

Neki francuski mediji posljednjih su tjedana javljali da se zahvaljujući pomoći bivših legionara, general Gotovina skriva "na jugoistoku Francuske".

- Vidio sam neprovjerene informacije o generalu Gotovini koji je u bijegu. Mogu jasno potvrditi da se on ne nalazi na francuskom teritoriju - rekao je u četvrtak glasnogovornik ministarstva Jean-Francois Bureau.

ICTY je generala Gotovinu optužio 2001. godine za zločine protiv hrvatskih Srba. Od tada je u bijegu i njegovo je uhićenje postalo preduvjet za pokretanje pristupnih pregovora Hrvatske i EU-a, predviđeno za 17. ožujka. Zagreb stalno tvrdi da ne zna gdje se nalazi general.

- Ne znamo gdje se on nalazi, ali akcije koje vodi glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte da bi našla one koji se trebaju pojaviti pred ICTY-jem, pokazuju određenu učinkovitost. Mi s naše strane dajemo svoj doprinos - rekao je Bureau.

Prošloga tjedna Legija stranaca je tvrdila da "nikada nije štitila" Antu Gotovinu iako je on služio "časno i vjerno" prije 27 godina u njezinim redovima.

- Želja je Španjolske da Haaški sud može potvrditi da Hrvatska surađuje sa Sudom i ispunjava uvjete potrebne za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji - rekao je u četvrtak u Madridu španjolski premijer Jose Luis Zapatero.

Španjolski je premijer to kazao hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću tijekom kratkog bilateralnog sastanka na marginama završnog dana konferencije o demokraciji i borbi protiv terorizma u Madridu.

- Španjolska želi da ICTY može potvrditi da Hrvatska surađuje u potrazi za optuženikom Haaškog suda, te da ispunjava uvjete potrebne za početak pregovora s EU-om - rekao je Zapatero, a prenijela služba za medije španjolske vlade.

Španjolska također zna da Hrvatska ne štedi napore kako bi ispunila zahtjeve Haaškog suda, dodaje se u izjavi španjolske službe za medije.

Španjolska je članica Europske unije koja je dosad uvijek zagovarala širenje europskog bloka i nije postavljala nikakve zahtjeve za pristup deset članica, koje su ušle u EU 2004. godine, a ne iznosi nikakve posebne zahtjeve ni za idući krug zemalja: Rumunjsku, Bugarsku, Hrvatsku, te Tursku. (H)