Večernji list: 11. 03. 2005.

Uoči isteka roka Sud Bosne i Hercegovine djelomično je potvrdio optužnicu Posebnog odjela Tužiteljstva BiH

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv sedmorice

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Sud Bosne i Hercegovine djelomično je potvrdio optužnicu koju je Posebni odjel Tužiteljstva BiH podnio protiv hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dr. Dragana Čovića, braće Ivanković, suvlasnika mesne industrije Lijanovići iz Širokoga Brijega, predsjednika Ustavnoga suda BiH Mate Tadića i profesora Zdravka Lučića, koji se terete da su omogućili carinske utaje koje je, prema optužnici činila mesna tvrtka Lijanovići, te za zloporabu službenog položaja i ovlasti. Sud BiH nije potvrdio točku 10. optužnice koja je sedam osoba teretila za udruživanje u kriminalnu organizaciju u gospodarstvu te za podmićivanje iz točke 3. što se odnosilo na braću Lijanović.

Time su otklonjene sve zapreke za početak pravosudnog postupka Hrvatskoga člana BiH Predsjedništva dr. Dragana Čovića, kojeg se jučer nije moglo kontaktirati, no njegov odvjetnik je potvrđivanje optužnice primio s iznenađenjem. "Dobili smo obavijest o potvrđivanju optužnice koju smo prihvatili s općim iznenađenjem s obzirom na činjenično stanje iz spisa", rekao je odvjetnik Josip Muselimović. Ured Visokog predstavnika jučer nije želio dodatno komentirati hoće li smijeniti dr. Čovića, kakva je do sada bila sudbina s političarima protiv koji se podigne optužnica.

Podsjetili su kako očekuju da se hrvatski član BiH Predsjedništva povuče što mu je i osobno sugerirao visoki predstavnik Paddy Ashdown, ali i nedavno u medijskoj poruci visoki povjerenik za sigurnosnu politiku EU-a Javier Solana. Pretpostavlja se, međutim, kako Čović neće podnijeti ostavku i time dati prostora nagađanjima kako prihvaća odgovornost za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret u optužnici. Čovića se prema navodima optužnice tereti da je kao ministar financija Federacije BiH od 1998. do 2000. omogućio Lijanovićima neplaćanje carinskih pristojbi u iznosu od 48 milijuna maraka. Tvrtka Lijanovići, prema istim tvrdnjama, nije izvozila mesne prerađevine iz širokobriješkoh pogona nakon što je uvozila mesnu sirovinu, čime su oštetili proračune države.

Predsjednik Ustavnog suda Mato Tadić tereti se da je u određenim apelacijama koje su podnijeli Lijanovići za kršenje ljudskih prava u upravnom postupku prekršio zakonske odredbe. Profesor prava Zdravko Lučić navodno je optužen za usluge savjetovanja Lijanovića kao i pomoć u svojim vezama s pojedinim sucima koji su odlučivali u predmetu Lijanovića.

Za što se tereti Čović

Čovića se prema navodima optužnice tereti da je kao ministar financija Federacije BiH od 1998. do 2000. omogućio Lijanovićima neplaćanje carinskih pristojbi u iznosu od 48 milijuna maraka. Tvrtka Lijanovići, prema istim tvrdnjama, nije izvozila mesne prerađevine iz širokobriješkoh pogona nakon što je uvozila mesnu sirovinu, čime su oštetili proračune države.