Vjesnik: 12. 03. 2005.

OESS zabrinut izmjenama izbornog zakonodavstva

Strogi uvjeti koji se odnose na mjesto stanovanja uvode mogućnost administrativne samovolje. Bio bih osobito zabrinut ako bi se takva kontrola poduzimala putem policijske provjere od vrata do vrata, izjavio je voditelj Misije OESS-a Peter Semneby

ZAGREB - Misija OESS-a u Hrvatskoj uputila je u petak priopćenje u kojem izražava zabrinutost da bi predložene promjene u hrvatskom izbornom zakonodavstvu, koje su u Hrvatski sabor upućene u hitnu proceduru, mogle ozbiljno ograničiti pravo glasa mnogih građana, poglavito manjinskih birača.

Misija preporučuje uporabu istih propisa o upisu birača kao i na posljednjim lokalnim izborima, te je mišljenja da bi svaka reforma treba biti zasnovana na širokom konsenzusu između političkih i čimbenika civilnog društva nakon provedene javne rasprave. OESS smatra da bi prijedlozi uključeni u Nacrt izmjena i dopuna Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave mogli ograničiti pravo glasa mnogim biračima koji privremeno rade ili žive izvan mjesta svog prebivališta, a što će najvjerojatnije imati nerazmjeran učinak na izbjeglice.

U priopćenju se prenosi izjava veleposlanika Petera Semnebyja, voditelja Misije OESS-a, da »raseljenim hrvatskim Srbima koji nesvojevoljno žive izvan Hrvatske mora biti omogućeno glasovanje«.

Navodi da prijedlog zakonskih izmjena ne konkretizira kako bi vlasti provjeravale žive li građani doista u mjestu prebivališta. »Ti strogi uvjeti koji se odnose na mjesto stanovanja uvode mogućnost administrativne samovolje. Bio bih osobito zabrinut ako bi se takva kontrola poduzimala putem policijske provjere od vrata do vrata«, izjavio je Semneby.

Također je upozorio na uvođenje kriterija za izbjeglice i raseljene osobe o ispunjavanju uvjeta vezano uz imovinu, koji bi, smatra, mogli dovesti do nepravičnog isključenja mnogih birača. (Hina)