Novi list: 14. 03. 2005.

I JUČER NASTAVLJEN »PING-PONG« ZAGREBA I BRUXELLESA O TOME HOĆE LI PREGOVORI POČETI 17. OŽUJKA

Rehn jedno, Vlada drugo

Hrvatska ne surađuje dovoljno s Haagom, pa će dobiti više vremena, kaže Olli Rehn. Nije to baš tako, odgovara Ratko Maček

ZAGREB – Vlada ustraje u vjeri da će pregovori s EU započeti 17. ožujka, unatoč tome što je povjerenik unije za proširenje Olli Rehn jučer ponovio da Hrvatska ne surađuje dovoljno s Haagom, zbog čega će »dobiti više vremena da ispuni uvjete«.

– Prema Haškom sudu i drugim dobro obaviještenim organizacijama, Hrvatska trenutačno ne surađuje u potpunosti. Stoga će dobiti više vremena da ispuni uvjete, rekao je Rehn za švedski dnevnik Svenska Dagbladet. »Nije to baš tako«, otpovrnuo je za naš list glasnogovornik Vlade Ratko Maček. »Vlada ustraje u tome da pregovori trebaju početi 17. ožujka jer je Hrvatska ispunila uvjete. Vlada i sva ministarstva čine sve kako bi i ostalim partnerima dokazale vjerodostojnost i transparentnost koju su mnogi šefovi država EU već prepoznali«, kazao je Ratko Maček.

Olli Rehn, međutim, »više vjeruje Carli del Ponte nego Zagrebu«. Slaže se, kaže, s njenim zaključcima da je Hrvatska pokušala sabotirati rad suda, ali da je od veljače ipak pojačala potragu za odbjeglim generalom Antom Gotovinom. »Carla del Ponte kaže da je on u dosegu hrvatske vlade i stoga Hrvatska mora imati političku volju i sposobnost da ga pošalje u Den Haag«, dodao je.

Počinje ključni tjedan

Agencija Reuters, koja je prenijela Rehnov intervju švedskome dnevniku, ocjenjuje kako je »Rehnova nova izjava pojačala očekivanja da će čelnici EU-a odgoditi početak pregovora s Hrvatskom«. Neki upućeni analitičari u Hrvatskoj također tvrde kako je odgoda pregovora već posve izvjesna i neizbježna. Pojavile su se i informacije kako je Velika Britanija, odlučna da dokaže kako Hrvatska nije ispunila kriterije, posljednjih dana za neke manje članice EU priredila prezentacije saznanja svojih sigurnosnih službi.

A danas počinje ključni tjedan, u kojemu će vrh hrvatske Vlade u Bruxellesu pokušati iskoristiti posljednju prigodu da prije ključnoga sastanka ministara vanjskih poslova članica EU (GAERC) u srijedu uvjeri partnere kako bi odgoda pregovora bila pogrešna i nepravedna. Sutra se održavaju dva važna sastanka: Odbor stalnih predstavnika članica u EU (COREPER), susretište veleposlanika članica, te sastanak ministara vanjskih poslova država EU u kojima su na vlasti pučke stranke desnog centra.

Dva moguća ishoda

COREPER će pripremiti konačne zaključke za ministarski sastanak GAERC-a u srijedu, na kojemu će vjerojatno biti donesena konačna odluka o Hrvatskoj. Za sada se spominju dva ključna moguća ishoda: odgoda uz određivanje novoga datuma i odgoda bez određivanja datuma. Pitanje je također hoće li GAERC usvojiti pregovarački okvir EU za Hrvatsku: učini li to, što promatrači ocjenjuju vjerojatnijim, uputit će pozitivan signal; odgodi li i tu odluku, bit će to vjerojatno znak ozbiljnoga nepovjerenja u Hrvatsku.

COREPER će u utorak odlučivati na temelju prijedloga što će mu ga danas podastrijeti luksemburško predsjedništvo EU. Istoga dana, u utorak 15. ožujka, u Bruxellesu će se sastati i ministri vanjskih poslova pučkih stranaka članica EU. Hrvatska vlada od toga sastanka mnogo očekuje jer je Europska pučka stranka (EPP), najsnažnija stranka u europskom parlamentu, nedvosmisleno podržala Hrvatsku, a prije nekoliko dana pozvala i na otvaranje pregovora 17. ožujka. Toga će dana u Bruxelles doputovati i hrvatski premijer, ali u Vladi još nismo uspjeli dobiti njegov radni raspored za taj dan, a nije još potvrđeno ni to da će na ministarskom sastanku pučkih stranaka sudjelovati i hrvatski predstavnici.

Neizvjesni uzvanici na »hrvatskoj fešti«

Neke su novine najavile da će se 17. ožujka na glavnome trgu u Bruxellesu održati koncert Zagrebačke filharmonije u povodu početka pregovora, i to neovisno o tome hoće li pregovori toga dana uistinu i početi. Spekulira se da će na koncertu biti i hrvatski državni vrh, ali u Vladi nam to jučer nisu željeli potvrditi.

Boris PAVELIĆ