Slobodna Dalmacija: 14. 03. 2005.

OLLIE REHN, POVJERENIK EU-a ZA PROŠIRENJE, U RAZGOVORU ZA ŠVEDSKI LIST

Hrvatska ne surađuje u potpunosti s ICTY-jem

STOCKHOLM - Povjerenik EU-a za proširenje Ollie Rehn izjavio je u nedjelju za švedski list Svenska Dagbladet da Hrvatska nije u potpunosti surađivala u nalaženju osumnjičenih za ratne zločine i da joj treba više vremena da bi ispunila kriterije EU-a. "Prema Haaškom sudu i drugim dobro obaviještenim organizacijama, Hrvatska trenutačno ne surađuje u potpunosti. Stoga će Hrvatska dobiti više vremena da ispuni uvjete", rekao je Rehn za švedski dnevnik.

"Hrvatska mora u potpunosti surađivati s Haaškim sudom, ne samo u slučaju jednog određenoga generala, nego i cijeli hrvatski državni aparat mora slijediti načela pravde i svoje međunarodne obveze", dodao je europski povjerenik. Rehn je rekao da se slaže sa zaključcima glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte da je Hrvatska pokušala sabotirati rad ICTY-ja, ali da je od veljače pojačala svoju potragu za odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

Kada je u pitanju argumentacija je li Hrvatska učinila dovoljno u rješavanju slučaja Ante Gotovine, Rehn je naglasio da više vjeruje glavnoj haškoj tužiteljici nego Zagrebu. "Carla del Ponte kaže da je on u dosegu hrvatske Vlade i stoga Hrvatska mora imati političku volju i sposobnost da ga pošalje u Den Haag", dodao je.

Rehnova nova izjava pojačala je očekivanja da će čelnici EU-a odgoditi početak pregovora s Hrvatskom predviđen za 17. ožujka, piše Reuters.

Glavna tužiteljica ICTY-ja Carla del Ponte u svom je pismu jasno poručila vladama EU-a da ne vjeruje da je Zagreb učinio sve što je u njegovoj moći kako bi uhvatio odbjegloga generala Antu Gotovinu.