Vjesnik: 15. 03. 2005.

Novi sukob MORH-a i Glavnog stožera

ZAGREB - Zbog kašnjenja ministra obrane Berislava Rončevića i iznenadnog otkazivanja generala Josipa Lucića, u ponedjeljak se pola sata čekao početak obilježavanja 10. godišnjice Škole stranih jezika MORH-a, što je dosad neviđeni presedan. Čekajući dolazak vodećeg dvojca, okupljeni su svjedočili da se nastavlja sukob između ministra i načelnika. Lucićev nedolazak nedvosmisleno je još jednom potvrdio da su njihovi odnosi narušeni.

Na svečanost je na kraju došao samo ministar, kasnivši dvadesetak minuta. Brzo se proširila priča da je sve »zakuhao« general Lucić te da je on dolazak na skup otkazao u zadnji tren.

U Časničkom domu HV-a okupili su gotovo svi najviši vojni dužnosnici od zapovjednika Kopnenih snaga i zrakoplovstva, generala Marekovića i Koprivnjaka do većina zapovjednika korpusa HV-a, no generala Lucića ipak nije bilo. Umjesto njega okupljenima se obratio general Mirko Šundov, a iz Rončevićevih riječi jasno se vidjelo da nitko nije očekivao da će načelnik otkazati.

Ministar je zato svima izravno dao do znanja kako Školu stranih jezika smatra ključnom za nastavak vojnih reformi i približavanje zemlje NATO-u.

»Došao sam ovdje sa svojim najbližim suradnicima jer time želim naglasiti vašu iznimnu važnost«, poručio je ministar djelatnicima Škole. Rončević je rekao da je Škola stranih jezika »Katarina Zrinski« jedan od najboljih dijelova cijelog obrambenog sustava, bez kojega nema budućnosti Oružanih snaga u 21. stoljeću. »Načelnik Lucić nije mogao doći jer se u isto vrijeme pripremao za kolegij«, izjavio je časnik za odnose s javnošću Glavnog stožera, pukovnik Antun Moguš.

[M. F.]