Novi list: 16. 03. 2005.

Bijeg u Vukovar

Piše: Branko Mijić

Teatralni Ivo Sanader još uvijek nije shvatio kako više nije intendant splitskog kazališta već hrvatski premijer, pa je Vukovar odabrao za mizanscenu prve sjednice Vlade nakon europske odbijenice 17. ožujka.

Zaista, to se zove salto mortale, okrenuti se za 360 stupnjeva od Ujedinjene Europe i utaboriti na pričuvnim položajima u jednom od najvećih hrvatskih ratnih stratišta i najblistavijem simbolu otpora velikosrpskoj agresiji. Mogli bi Sanader i ekipica umjesto Lijepe naše tada prigodno zapjevati »Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati, i Bruxelles će se jednog dana Vukovarom zvati!«. Mogli bi se naši ministri junačiti u tom gradu heroju koliko ih volja, jer tamo nema Carle del Ponte, Haškog suda, Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa EU, ministarskog foruma i svih ostalih postrojbi bešćutne europske birokracije. Mogli bi i po tko zna koji put obećati kako Hrvatska nikada neće zaboraviti žrtvu Vukovara, kako će cijela zemlja stati iza tog grada, njegove obnove i prosperiteta, izgradnje i novih radnih mjesta. I po tisućiti put slagati.

Kao što vapaji Vukovara prije 14 godina nisu našli puta do sluha Zagreba, kao što su apeli Siniše Glavaševića i ostalih novinara nakon cenzure prije puštanja u eter ostajali bez odgovora, tako je i u poslijeratnom razdoblju taj grad više-manje bio prepušten sam sebi. Baš kao što je Tuđmanu propagandni efekt vukovarske tragedije bio važniji za međunarodno priznanje Hrvatske od njegove obrane, u poslijeratnom razdoblju prigodničarstvo je uzelo više maha od obnove. Svi su obećavali sve, nitko činio nije ništa. I dan-danas Vukovar je u medijima glavna vijest tek kada su na programu obljetnice, nove grobnice ili pak vječne razmirice između tamošnjih Srba i Hrvata.

Kada je došao na vlast Račan je pompozno prisegnuo kako će prodati skupi državni zrakoplov a dobiveni novac uložiti u grad na Dunavu. Niti više ima ptice, niti su Vukovarci nakon nje vidjeli prasice. Šuplji proračun pojeo je naraslo domoljublje SDP-ovca koji se prvi domislio održati sjednicu Vlade kraj memorijalne Ovčare kako bi se dodvorio rigidnim desničarima koji su ga tada optuživali za izdaju nacionalnih interesa. Sada onaj koji se s time sprdao dok je bio u oporbi, čini isto. Režiser i glavni glumac HDZ-a odlučio se postaviti grčku dramu u kojoj će evociranjem uspomena, zazivanjem junaštva i olako obećanom svijetlom budućnošću pokušati neutralizirati led na koji nas je Europa stavila. Tako će se Hrvatska u Vukovaru drugi put braniti, doduše ovoga puta od invazije sa zapada a ne istoka. Ako već nije uspio odškrinuti vrata 17. ožujka, Ivo Sanader će iz vukovarskih rovova pokušati otvoriti kapiju lokalnih izbora.

Neš' ti majke hrabrosti 2005. otići u Vukovar! A di si bija kad je grmilo, 1991?