Slobodna Dalmacija: 16. 03. 2005.

GLAVNA HAAŠKA TUŽITELJICA OBAVIJESTILA LUKSEMBURŠKOG ŠEFA DIPLOMACIJE

Del Ponte: Hrvatska ne surađuje potpuno

ZAGREB - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte obavijestila je u utorak luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna kako Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje s Haaškim sudom (ICTY), izjavili su za Hinu glasnogovornici Del Ponte i Asselborna.

Del Ponte se u Haagu nenajavljeno ponovno našla s Asselbornom uoči odluke EU-a o tome hoće li ili ne 17. ožujka započeti pregovori s Hrvatskom.

— Nema promjene u našoj procjeni suradnje. Hrvatske vlasti nisu pokazale volju za uhićenjem generala Ante Gotovine - kazala je glasnogovornica Florence Hartmann.

— Nema novih momenata u ocjeni tužiteljice o suradnji Hrvatske - potvrdio je u telefonskoj izjavi iz Haaga glasnogovornik ministra Asselborna Eldar Subašić.

Glasnogovornik luksemburškog ministra kazao je kako ne može govoriti o sadržaju razgovora, te dodao da Asselborn iz Haaga putuje u Bruxelles.

Luksemburško predsjedništvo je za sastanak Odbora stalnih predstavnika EU-a (COREPER), tijela koje čine veleposlanici država članica i koje priprema sastanke Vijeća ministara, pripremilo nacrt odluka za Hrvatsku, o čemu konačnu odluku donose ministri vanjskih poslova.

Na prošlotjednom sastanku COREPER-a, veleposlanici nisu uspjeli postići suglasnost o tome ispunjava li Hrvatska uvjet za početak pregovora.

Većina članica EU-a bila je protiv otvaranja pregovora 17. ožujka ako suradnja Hrvatske s Haaškim sudom ostane na sadašnjoj razini.

Luksemburški premijer i predsjedatelj Europske unije Jean-Claude Juncker rekao je u ponedjeljak da pristupni pregovori EU-a s Hrvatskom neće početi u četvrtak ako dotad odbjegli general Ante Gotovina ne bude izručen Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu. (H)

Britanija savjetuje Hrvatskojm da sama odgodi pregovore

Velika Britanija savjetovala je Hrvatskoj da povuče molbu za početak pregovora o učlanjenju kako bi izbjegla ponižavajuće odbijanje te da se ponovno prijavi kada ostvari napredak u privođenju generala Gotovine sudu u Haagu, piše londonski The Times pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika Hrvatske vlasti u međuvremenu poduzimaju mjere protiv generala Gotovine, piše list.

Gotovina je za većinu Hrvata junak Domovinskog rata u kojem je brojem i tehnikom slabija hrvatska vojska za postizanje neovisnosti platila visoku cijenu u krvi, podsjeća list. Gotovina je zapovijedao operacijom Oluja u kojoj su hrvatske snage za tri dana vratile gotovo sve od Srba zauzete teritorije, piše list no dodaje da su, "dok su hrvatske snage slobodno pljačkale", deseci tisuća civila pobjegli iz svojih domova, 150 ih je ubijeno a stotine nestalo.

Hrvati zapadne pritiske smatraju licemjernim jer je operacija "Oluja" uživala potporu SAD-a i Europe, napominje list. "No sada Washington i Bruxelles traže od Hrvatske da uhiti njihovog nekadašnjeg saveznika. U svemu tome, manje je važan Gotovina, a više poruka koja bi bila poslana njegovim ostankom na slobodi. U tom slučaju, ne bi se mogao nastaviti pritisak na Beograd za izručenje Karadžića i Mladića", ocjenjuje The Times. (H)