Vjesnik: 17. 03. 2005.

Pregovori odgođeni

Ministri vanjskih poslova Europske unije, nakon rasprave, a zbog nedostatka konsenzusa, u Bruxellesu odlučili da se početak pregovora, najavljen za 17. ožujka, odgodi sve dok se ne utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom

BRUXELLES (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili su u srijedu odgoditi početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji su trebali početi 17. ožujka, a novi datum Hrvatskoj nije određen.

Većina zemalja je ustvrdila da Hrvatska nije u potpunosti ispunila sve uvjete, ponajprije suradnju s Haaškim sudom glede slučaja odbjegloga generala Ante Gotovine. Istodobno, prihvaćen je pregovarački okvir, a pregovori će početi onog trenutka kada se utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom.

Odmah poslije sastanka ministara vanjskih poslova Jean Asselborn, šef luksemburške diplomacije, kazao je da je suradnja s Haagom važna za sve države zapadnog Balkana, što je ključno za pregovore s Unijom.

»Nakon rasprave, a zbog nedostatka konsenzusa, pregovori su odgođeni, a odluka kada će početi, bit će donesena odmah kad se utvrdi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom«, rekao je Asselborn.

Ollie Rehn, povjerenik za proširenje EU-a, kazao je da jako cijeni napore i težak posao koji je hrvatska vlada učinila i da je hrvatska budućnost unutar europske obitelji.

»Hrvatska je zemlja kandidat i u tom se smislu ništa nije promijenilo. Europska unija je spremna za pregovore i čeka se da i Hrvatska bude spremna«, rekao je Rehn.

Za Ollieja Rehna članstvo u EU znači privilegij, ali i prihvaćanje obveza, naročito u poštivanju ljudskih prava i međunarodnih obaveza.

»Unija je uvijek smatrala suradnju s Haagom za sve zemlje zapadnog Balkana glavnim elementom koji treba donijeti vladavinu prava u tim državama i pomirenje«, rekao je Rehn i naglasio da je ta politika u zadnje vrijeme donijela rezultate u Srbiji, BiH i na Kosovu, jer je po jedan osumnjičeni za ratne zločine svaki tjedan isporučen Haagu. Također je ustvrdio da je vrlo važno zadržati kredibilitet Haaga kako bi Sud završio svoj rad.

»Današnja je odluka signal zemljama zapadnog Balkana da vrata EU-a ostaju otvorena za sve zemlje regije koje su učinile napredak«, zaključak je Ollieja Rehna.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn kazao je da Hrvatskoj nije određen novi datum, jer su vrata Hrvatskoj i dalje otvorena. »Kada ustvrdimo potpunu suradnju, pregovori mogu odmah početi. Imamo sastanak i sljedeći mjesec i možemo pregovore i tada započeti ako kriteriji budu zadovoljeni, pogotovo što je danas usvojen pregovarački okvir«, tvrdi Asselborn.

»Što se tiče otvaranja pregovora, ključ je u hrvatskim rukama, a ne u Haagu ni u Bruxellesu«, tvrdi Asselborn, koji kaže da je siguran kako Hrvatska shvaća da u ovom trenutku pregovori ne mogu početi.

»U Hrvatskoj moraju raditi više nego do sada, velik dio je i učinjen posljednjih tjedana. Možda se malo kasnilo«, rekao je luksemburški šef diplomacije i dodao kako nije preduvjet da se Gotovina nađe u Haagu, nego da se dokaže puna suradnja Hrvatske sa Sudom.

Do odluke o odgađanju pregovora ministri su došli relativno brzo, jer je bilo već u srijedu ujutro jasno da neće biti konsenzusa. Početak pregovora su podržale Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Malta, Irska, Litva i Cipar, ali su druge zemlje pokazale skepsu o hrvatskoj suradnji s Haagom.

Velika Britanija je i u srijedu inzistirala na tvrdnji da Hrvatska nije ispunila uvjete za početak pregovora i da oni ne mogu početi 17. ožujka. Uoči sastanka Vijeća ministara, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je kako Britanija želi vidjeti da Hrvatska počne s pregovorima, ali da to ne može biti u četvrtak.

»Ključni je preduvjet bila puna suradnja s Haagom i žalim što Hrvatska ne surađuje u potpunosti«, rekao je Straw.

Na pitanje hoće li Hrvatskoj biti određen novi datum, Straw je kazao da će se o tome tek raspravljati, te je nagovijestio da bi to mogao biti srpanj. Šef britanske diplomacije kazao je da se u lipnju očekuje novo izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte u Vijeću sigurnosti UN-a i da o njezinoj ocjeni najviše ovisi.

Prije početka ministarskog sastanka novinari su pitali Jeana Asselborna kakav je stav luksemburškog predsjedništva.

»Ovo je važan dan za Hrvatsku i EU. Vrata prema Europi za Hrvatsku su otvorena, bez obzira na zaključak. Vrata Hrvatskoj ostaju otvorena. Uvjeravam vas bez obzira na zaključak ministara vanjskih poslova, kako će luksemburško predsjedništvo učiniti sve da vrata Hrvatskoj ostanu otvorena za vrijeme našeg predsjedanja«, rekao je Asselborn.

Bernard Bot, nizozemski ministar vanjskih poslova izjavio je pak da Hrvatska nije ispunila tražene uvjete. Ako bi se Gotovina sada pojavio u Haagu, sve bi bilo izmijenjeno, ali ako stvari ostanu iste, Nizozemska će se protiviti da pregovori započnu kako je planirano. O novom datumu Bot nije želio govoriti, uz tvrdnju da će »puno ovisiti o Vladi u Zagrebu i o mišljenju Carle del Ponte«.

»Ako haaška tužiteljica kaže da je ostvarena puna suradnja, situacija će biti puno lakša«, tvrdi nizozemski šef diplomacije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je i u srijedu ponovio punu podršku Slovenije Hrvatskoj, a austrijska šefica diplomacije Ursula Plassnik zauzela se da se uzme u obzir cijeli reformski proces poduzet u Hrvatskoj.

Većina je bila za nas

»Očekivali smo da će pregovori početi 17. ožujka, jer smo uvjereni da je Hrvatska ispunila ono što se od nje tražilo. Danas nije bilo konsenzusa, ali izražavam zadovoljstvo što je veći broj zemalja govorio za Hrvatsku od onog koji je govorio protiv. To je potpuno suprotno od onoga što je bilo ovih dana u nekim medijskim nagađanjima«, rekao je premijer Ivo Sanader neposredno poslije odluke Vijeća ministara.

»Naravno da ne mogu biti zadovoljan što pregovori ne počinju u četvrtak, ali izražavam zadovoljstvo što je usvojen pregovarački okvir za Hrvatsku, jer je bilo upitno i čak se govorilo da se može povezati sa scenarijem za jednu drugu zemlju«, kaže Sanader.Na pitanje hoće li biti pojačana potraga za Gotovinom, premijer je odgovorio da se to neće dogoditi, jer bi to značilo da se do sada nije učinilo sve. »I dalje ćemo nastaviti istim intenzitetom«, ističe premijer, a na konstataciju da tako ne tvrdi Unija, Sanader je rekao: »Ne tvrdi to Unija, samo neki. Velika većina je tvrdila da smo sve učinili.« Sanader je rekao da nije odluka u srijedu bila da Hrvatska nije sve učinila, već da nema oko toga konsenzusa.

Na pitanje hoće li dokazati do kraja rada luksemburškog predsjedništva punu suradnju s Haagom, Sanader je odgovorio da je ona već sada dokazana i da je samo pitanje kako tko to vidi.

»Čeka nas sada nekoliko vrlo aktivnih dana diplomacije, a ja već idući tjedan opet idem u Bruxelles na zasjedanje pučkih stranaka. Ohrabrujuće je da pučke stranke imamo iza sebe, ali i niz socijalističkih zastupnika Europskog parlamenta podržalo je Hrvatsku«, zaključio je Sanader.

Hrvatski premijer prokomentirao je i izjavu Ante Đapića da bi u Hrvatskoj mogli biti raspisani prijevremeni parlamentarni izbori riječima: »Što se babi htjelo, to se babi snilo«.

Gostujući u srijedu navečer u Dnevniku Plus Hrvatske televizije premijer Sanader, između ostalog, je kazao da je dobijanjem pregovaračkog okvira Hrvatska izbjegla scenarij da bude u paketu s Turskom te da će se euroskepticizam u zemlji smanjiti za deset do petnaest posto čim počnu pregovori. Također je kazao da će, ako ga pozovu, doći u Sabor da bi objasnio što se događalo u Bruxellesu. Odbacio je spekulacije da bi se savez za Europu mogao raspasti zato što nisu počeli pregovori.

Jurica Körbler