Vjesnik: 19. 03. 2005.

Đapićev pokušaj kapitaliziranja odgode pregovora

IVKA BAČIĆ

Hrvatska stranka prava Ante Đapića izrasla je u najžešćega protivnika premijera Ive Sanadera i cjelokupne politike HDZ-ove vlade. Naoko je to još jedan u nizu hrvatskih paradoksa - da SDP Ivice Račana i narodnjaci Vesne Pusić, po svemu sušta suprotnost vladajućoj stranci, krajnje koncilijantno govore o premijeru Ivi Sanaderu i brane njegovu vladu, a da na nju oštro nasrću nervozni pravaši, koji su čini se jedva dočekali da na ovotjednu (ne)očekivanu odbijenicu iz Bruxellesa odgovore u Hrvatskom saboru zahtjevom za rušenje hrvatske vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Može se razumjeti da politički sve jači i sve utjecajniji pravaši žele ni dva mjeseca do lokalnih izbora kapitalizirati odgodu pregovora s Europskom unijom predstavljajući je golemim neuspjehom Sanaderove vlade koja je zbog Europe zaboravila Hrvatsku, kako voli reći lider HSP-a. Može se razumjeti i da je Anto Đapić, izazivanjem dosad najvećega sukoba s HDZ-om, otpočeo svoju izbornu kampanju, u kojoj će ciljano ići na privlačenje dijela nezadovoljnih HDZ-ovih birača i simpatizera, jer mu jedino njihovi glasovi i mogu jamčiti dobar izborni rezultat.

Nije, međutim, jasno kako će vodstvo pravaša, koje stalno maše svojom političkom dosljednošću, suprotstavljajući je, kako tvrde, prevrtljivosti vladajuće stranke, objasniti svome članstvu, a pogotovo razočaranim HDZ-ovcima koje želi privući, zašto Anto Đapić i nadalje sjedi u Sanaderovome savezu za Europu.

Kada već tvrdi da je HDZ-ova politika na međunarodnome planu doživjela krah, kada već na sva zvona vješa zahtjev za radikalnim zaokretom u hrvatskoj vanjskoj politici, kada već traži da Sanaderova ekipa brzo odstupi, jer da se pokazala nesposobnom voditi zemlju, što onda još radi u Sanaderovu savezu za Europu? Politička dosljednost i korektnost nalagale bi mu brz odlazak.

Očito je, međutim, da će Anto Đapić, kojemu se toliko žuri preoteti HDZ-u vlast u nekim gradovima i u nekim županijama, ostati sjediti na dva stolca, jer mu je jasno da okretanjem leđa Sanaderovu europskom savezu dugoročno samo može izgubiti. Otud jedna njegova politika sračunata na skorašnje lokalno osvajanje glasova, a druga namijenjena Europi, do čijega mu mišljenja tobože uopće nije stalo.