Vjesnik: 21. 03. 2005.

Gubitak kontrole u gruntovnici

BILJANA BAŠIĆ

Lov u mutnom, a tako je i u gruntovnici, najviše odgovara kriminalnim i mafijaškim krugovima

Proteklih nekoliko godina podignuto je više kaznenih prijava protiv referenata u zagrebačkoj gruntovnici, ali nije poznato da je itko od njih pravomoćno osuđen za primanje mita, iako i vrapci na grani pjevaju o tome da bez 200 ili 300 eura nema ubrzanog rješavanja nekog predmeta. Prijave očito skupljaju prašinu u policiji i Državnom odvjetništvu, a ni sudovi se nisu pokazali mnogo ažurnijima, pa ispada da za stanje u gruntovnicama nitko neće odgovarati.

Ministarstvo pravosuđa poduzelo je od ljeta prošle godine niz mjera za sređivanje stanja u zemljišno-knjižnim odjelima, ne samo u zagrebačkom, ali kao da je sve to pucanj u prazno. Stanje je, kao i u cijelom sudstvu, najgore u Zagrebu, čija je gruntovnica i dalje zagušena s više od sto tisuća neriješenih predmeta. Unatoč tome što je zbog propusta smijenjen i šef gruntovnice, koji se na tom mjestu zadržao samo nekoliko mjeseci, nema naznaka da se mnogo toga kreće na bolje. Optužbe o davanju mita pršte na sve strane, ali zanemariv je broj građana koji su spremni prijaviti da su podmitili nekoga za ubrzani upis u zagrebačke zemljišne knjige.

U cijelom tom lancu navodno su i odvjetnici; shema je dobro je razrađena i sve to traje godinama. Gubitak kontrole nad stanjem u zagrebačkoj gruntovnici, s mogućim dalekosežnim posljedicama, postaje izgledan.

S druge strane učinkovitost raste, stopostotno se prebacuju norme, a u nekoliko prošlih mjeseci broj neriješenih predmeta smanjio se za oko trideset tisuća, što sliku zagrebačke gruntovnice ne čini tako crnom. No, sve to čini se Sizifovim poslom, jer kao da iz tog zagrebačkog limba još nema izlaza, unatoč optimističnim uvjeravanjima da do 2007. godine u gruntovnici više neće biti niti jednog zaostatka.

Činjenica je da u zagrebačkom zemljišno-knjižnom odjelu nesređeno stanje traje više od desetljeća, ali i da sve do nedavno nijedna vlast nije povukla nikakav potez kojim bi se stanje poboljšalo. Lov u mutnom, a tako je i u gruntovnici, najviše odgovara kriminalnim i mafijaškim krugovima, koji ne bi mogli plivati u sređenoj situaciji.

To je sigurno bilo poznato mnogim političarima koji su imali dovoljno moći da preokrenu to stanje. No, nisu učinili ništa, a o razlozima se može samo nagađati. Sada je došlo do toga da su oni kojima je u interesu zadržavanje ove neizdržive situacije korak ispred onih koji žele sređivanje stanja. Zato se i sve što se za poboljšanje stanja poduzima čini kao premalo i kao da dolazi prekasno.