Večernji list: 21. 03. 2005.

Prema izvješću Transparency Internationala BiH

BiH postala središte organiziranog kriminala na Balkanu

Autor: Valentina RUPČIĆ

SARAJEVO - BiH je trenutno u Globalnom indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala pala sa 70. na 82. mjesto, što dodatno sprečava dotok stranih investicija u zemlju, na što se nekoliko puta upozoravalo u izvješćima TI-ja BiH. Već gotovo desetljeće BiH pokušava izići iz krize izazazvane ratom, boreći se protiv kriminala, ali je s vremenom i sama postala središte korupcije i organiziranog kriminala na Balkanu, izjavio je predsjedatelj Odbora direktora Transparency Internationala BiH, Boris Divjak. BiH ostaje jedna od nekoliko zemalja s kojima velika svjetska poduzeća ne žele poslovati, priopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

- Uz Kosovo BiH i dalje ostaje ključno tranzitno područje za organizirani kriminal i ostale ilegalne aktivnosti - izjavio je Divjak. Međunarodna pomoć BiH do 2000. bila je 5,1 milijardu dolara, što je po stanovniku 255 dolara. Zbog nedostatka kontrolnih mehanizama za trošenje ti novci završavaju u pogrešnim rukama, na štetu cjelokupnog razvoja BiH i gospodarstva, dodao je Divjak. Predsjednik Transparency Internationala Peter Eigen predstavljajući u Londonu globalno izvješće o korupciji izjavio je kako korupcija predstavlja zastrašujuću prepreku održivom razvoju i vodi zemlje u bankrot i propast.

BiH se, nažalost, svrstava među zemlje u kojima postoji organizirani kriminal i koorupcija, što BiH predstavljaju prepreku njenom razvoju.

Županijska razina najkompleksnija

Na pitanje "Postoji li u BiH organizirani kriminal?" 91,2 posto anketiranih građana odgovorilo je potvrdno, navodi se u izvješću TI-ja BiH. Nesumnjivo je da su u BiH u posljednje dvije godine suzbija organizirani kriminal, ali treba uložiti još mnogo napora da se stanje poboljša. Uspoređujući percepciju korupcije i ekonomske efekte, nameće se zaključak da je razina županija najskuplja i najkompleksnija.