Vjesnik: 23. 03. 2005.

Annan: Haaški sud je preskup

NEW YORK (Od Vjesnikova dopisnika) - »Mislim da su tribunali postali vrlo skupi. Uz to, nismo uvijek bili uspješni u hvatanju glavnih zločinaca. Nismo bili uspješni zato jer ih nisu uhitile njihove vlade ili oni koji su imali mogućnost uhititi ih«, rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan na konferenciji za novinare koju je održao neposredno nakon obraćanja Općoj skupštini UN-a gdje je predložio cijeli paket reformi Svjetske organizacije i njenih najvažnijih organa.

Odgovarajući na pitanje Vjesnikova dopisnika, kako ocjenjuje rad Haaškog suda u okviru primjedbi da je tribunal postao skup, prespor i donekle neefikasan, Annan je izrazio konkretnu zabrinutost nad radom Haaškog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), posebno zbog neizvjesnosti hoće li se glavni optuženici uskoro naći pred licem pravde. »Jasno je da ako optuženici ne budu uhićeni, neće im se moći suditi«, rekao je glavni tajnik UN-a.

»Vijeće sigurnosti UN-a dalo je rok Tribunalu da završi svoj posao do 2008, i oni doista žele poštovati taj rok, no ako se do tada pred licem pravde ne nađu Mladić i Karadžić, hoće li doista ljudi u regiji i u cijelom svijetu povjerovati da je naš posao završen i da je pravda zadovoljena«, zapitao se Annan. Kritizirajući rad Tribunala, Annan je dodao da glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte veoma marljivo pokušava privoljeti sve vlade u regiji na suradnju, »posebno u vezi s uhićenjima i izručenjima u Haag glavnih osumnjičenika«.

Bilo je uočljivo da Kofi Annan, namjerno ili slučajno, nije na istu razinu uz optuženike za genocid Ratka Mladića i Radovana Karadžića, stavio hrvatskog generala Antu Gotovinu. Upravo imena Mladića i Karadžića glavni je tajnik UN-a ekskluzivno spomenuo odgovarajući na pitanje o skupom i presporom sudu za ratne zločine. Njih dvojica su i dalje simbol neučinkovitosti birokratskog UN-a koji poslije 60. rođendana treba radikalno mijenjati ili poslati u zasluženu mirovinu.

Erol Avdović