Vjesnik: 23. 03. 2005.

Mitom do diplome

Prema studentskim odgovorima, korupcija i mito najprisutniji su, kao što se i pretpostavljalo, na Ekonomskom fakultetu, kojega slijedi – Medicinski

ZAGREB – Gotovo svaki student ekonomije uvjeren je da se Ekonomski fakultet može upisati preko veze: podmićivanjem ili kupnjom ispitnih pitanja, a svaki treći čuo je za slučajeve korupcije tijekom studija, za koje pak tvrdi da ih iniciraju nastavnici. Malo više od polovice studenata Fakulteta političkih znanosti korupciju smatra učestalom pojavom, a gotovo polovica studenata Medicinskog fakulteta tvrdi da niti jedan od slučajeva korupcije za koji su čuli nije prijavljen.

Da su mito i korupcija u velikoj mjeri prisutni na pojedinim fakultetima, pokazuje istraživanje što ga je na pet zagrebačkih fakulteta – Filozofski (FF), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultet političkih znanosti (FPZ), Medicinski (MF) i Ekonomski (EF) – proveo Klub studenata sociologije »Diskrepancija« uz podršku Transparency International Hrvatska i uprave Filozofskog fakulteta. U izvještaju koji je u utorak proslijeđen Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, prikazani su odgovori studenata na 30 pitanja o različitim oblicima mita i korupcije na njihovim fakultetima.

Prema studentskim odgovorima, korupcija i mito najprisutniji su, kao što se i pretpostavljalo, na Ekonomskom fakultetu, kojega slijedi – Medicinski. Preko veze najčešće se može upisati na Ekonomski fakultet (tako tvrdi 97 posto ispitanih s tog Fakulteta). Sedamdesetak posto studenata isto smatra mogućim na FPZ-u, 61 posto na Medicinskom, 57 na Filozofskom i tek 16 posto na FER-u. Čak 90 posto studenata ekonomije tvrdi da se ispit na njihovom fakultetu može proći nezasluženo. Isto smatra 80 posto studenata medicine, 75 posto studenata politologije i novinarstva, te približno polovica studenata FF-a i FER-a. Gotovo 80 posto ispitanika smatra da se diploma diplomiranog ekonomista može steći nezasluženo, a isto gleda na mogućnost dobivanja diplome 30 posto studenata medicine, 50 posto onih s FPZ-a, devet posto FER-a i 37 posto FF-a.

U mogućnost zapošljavanja preko veze najviše vjeruju studenti Medicinskog (77 posto) i Ekonomskog fakulteta (63 posto), dok su prema tome skeptični studenti FER-a (17 posto). Kudikamo težim zadatkom studenti smatraju dobivanje rektorove nagrade. Većina njih uvjerena je da je rektorovu ili neku drugu akademsku nagradu teško dobiti vezom.

Sudeći prema rezultatima, prepisivanje na ispitima svakodnevna je pojava, a na Ekonomskom fakultetu u istoj je kategoriji i prodaja ispita i upis na fakultet preko veze. Za razliku od studenata ostalih četiriju fakulteta, na Ekonomskom je 30 posto ispitanih čulo da je nastavnik uvjetovao prolaz na ispitu novcem ili drugom protuuslugom. Većina studenata priznaje da im nastavnik osobno nije time uvjetovao ocjenu.

Ipak, četiri posto ispitanih studenata medicine i dva posto ekonomije tvrdi da je prihvatilo nastavnikovu nemoralnu ponudu. Tri posto ispitanika s ekonomije i šest posto sa FPZ-a priznalo je da je osobno ponudilo nastavniku novac ili protuuslugu za prolaz na ispitu ili barem bolju ocjenu. Na pitanje je li nastavnik prihvatio mito, studenti odgovaraju da jest. No, teško je zaključiti tko češće traži ili nudi novac za ispit – student ili profesor.

Mirela Lilek