Slobodna Dalmacija: 24. 03. 2005.

PREMA OCJENI VISOKOG DIPLOMATA ZEMLJE ČLANICE EU-a U ZAGREBU

Optimizam premijera Sanadera bez pokrića

Dolazak trojke EU-a u Zagreb koja bi se trebala na licu mjesta uvjeriti surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haagom neće postići efekt jači od folklornog doprinosa hrvatskim euroambicijama, uvjeren je naš sugovornik, EU-diplomat

ZAGREB - "Napori premijera Ive Sanadera da preko svojih kolega iz Europske pučke stranke (EPP) širi optimizam glede otvaranja pristupnih pregovora, za svaku su pohvalu i ja ih osobno cijenim, ali se bojim da je to već viđeno i da to Hrvatskoj neće bitno pomoći", izjavio je Slobodnoj dobro informirani visoki diplomat zemlje članice EU-a u Zagrebu.

On je podsjetio na zaključak desetorice premijera iz redova EPP-a koji su i u prosincu prošle godine, dan prije summita EU-a, tražili od svih 25 članica da Hrvatskoj odrede bezuvjetni datum početka pregovora, ali se to ipak nije dogodilo.

"Hrvatsku bi javnost trebalo bolje informirati. Premijeri iz političke grupacije EPP-a će uvijek svome kolegi Sanaderu izraziti stranačku i ideološku solidarnost, ali kada stranačku odoru zamijene samo premijerskom i sjednu za stol kao predstavnici svojih vlada, njih uopće ne obvezuje ono što su dan prije rekli kao ’pučani’", tvrdi naš diplomatski izvor.

U tom svjetlu on promatra i informaciju o "dolasku trojke EU-a u Zagreb" koja bi se trebala na licu mjesta uvjeriti surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haagom, odnosno čini li vlada sve što je u njezinoj moći da locira i uhiti generala Gotovinu.

"To je na simboličkoj razini dobar potez, ali ta akcija neće postići efekt jači od folklornog doprinosa hrvatskim euroambicijama", uvjeren je ovaj EU diplomat koji nas je upitao kako ocjenjujemo nastup bivšeg potpredsjednika Vlade dr. Andrije Hebranga na HTV-u, u emisiji posvećenoj odbjeglom generalu Gotovini.

"To su, uvjeren sam, registrirale sve diplomacije članica EU-a u Zagrebu. Hebrang se izlaskom iz Vlade gotovo u potpunosti vratio na svoje stare izjave o herojstvu Gotovine i o potpunoj promašenosti optužnice, osim što je zadržao stav da se optuženik ipak treba pojaviti u Haagu. Bio je to najizravniji javni doprinos nevjerodostojnosti Sanaderove vlade na koju EU upozorava ne od jučer. Vlada u kojoj premijer i ministri intimno misle jedno, a javno se deklariraju kao proeuropski dužnosnici, ne može zemlju ozbiljno voditi u EU", uvjereno nam je izjavio ovaj EU diplomat.

"Zato inicijativa austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela da EU pošalje u Zagreb Javiera Solanu te predstavnika luksemburškog Predsjedništva i Velike Britanije može osnažiti hrvatsko približavanje EU-u, odnosno otvaranje pregovora, ali budite uvjereni da Bruxelles nikada neće postupiti suprotno službenoj ocjeni Haaga o tome koliko Hrvatska surađuje. Kada bi EU donijela vlastitu političku prosudbu o toj suradnji koja bi bila suprotna ocjeni Carle del Ponte, bio bi to presedan", zaključio je visoko rangirani EU diplomat.

Š. SELIMOVIĆ