Slobodna Dalmacija: 25. 03. 2005.

RAZGOVOR S MARINOM IVANOVIĆEM, NEKADAŠNJIM OBAVJEŠTAJCEM I SADAŠNJIM ČLANOM ODVJETNIČKOG TIMA ODBJEGLOGA GENERALA

GOTOVINU NISU NI OBAVIJESTILI DA JE OPTUŽEN

DAN KADA JE POBJEGAO Tog dana u srpnju 2001. sjedili smo u zagrebačkoj "Esplanadi" na "Oleandar" terasi. Trajala je izvanredna noćna sjednica Vlade. Ante je samo rekao: "Nitko mi ništa ne kaže." Pošli smo do njegova stana, a potom je otišao...

Piše: Davor IVANKOVIĆ

Za "kompleksni" životopis koji je stekao, odvjetnik Marin Ivanović, sada član odvjetničkog tima Ante Gotovine, izuzetno je mlad. U Zagrebu rođenom Ivanoviću su 34 godine. Sudionik je Domovinskog rata od 1991., od 1995. je profesionalno radio kao časnik u posebnim službama MORH-a. Ističe da mu obveza čuvanja državne i vojne tajne ne omogućava reakcije na često spominjanje njegova imena u medijima i knjigama koje govore o akcijama SIS-a na prikrivanju dokaza i osoba optuženih od Haaga. Potvrđuje, međutim, da je sudionik "Operacije Haag", te da je više puta bio u Haagu sa zadaćom upozoravanja svjedoka iz Hrvatske izađu li iz područja oslobođenog od obveze čuvanja tajne. Govori kako je bio s Gotovinom na dan kada je on nestao i nudi svoj odgovor na pitanje zašto se njegov klijent odlučio na odlazak.

"Gospodari optužnica"

Uz imena Gotovininih odvjetnika zna biti dopisano i "samozvani"?

- To je teza koju su rabile Vlade RH kada smo tražili dokumente vezane uz ovaj slučaj, a znali smo ih čekati i po dvije godine, jer su smatrali da naše punomoći nisu bile uredne. Sudovi u Zagrebu naložili su Vladi da nam ima predati tražene dokumente, tako da je ta dilema o našoj "samozvanosti" riješena.

Na javnoj tribini u Splitu otkrili ste kako je Gotovini i prije optužnice nuđena nagodba. Je li ta ponuda stigla iz Haaga?

- Nisam ustvrdio da je riječ o nagodbi pristigloj iz Haaga, no istina je kako je riječ o ponudi iz 2000. koja je stigla prije podizanja optužnice protiv generala Gotovine, a svodila se ukratko na ponudu da on svjedoči o krivnji pokojnih Franje Tuđmana i Gojka Šuška. "Oba su već mrtva, prebacite krivnju na njih i protiv Vas nećemo dizati optužnicu", stajalo je u ponudi.

General Gotovina nije prihvatio takvu nagodbu?

- Rekao je: "Ne, iznad mene nije bio nitko, ispod mene nitko i ja ću snositi odgovornost za svoja djela, ako mi dokažu da postoji moja krivnja." Ponuda je stigla više od pola godine prije podizanja optužnice, a stigla je od "gospodara optužnica", onih koji su lažno svjedočili i falsificirajući dokumente prevarili i Haaško tužiteljstvo i Sud. O komu se radi, vidi se iz izjave Dražena Budiše od prije nekoliko godina, kada je otkrio da je članu njegove stranke, tada u koaliciji, a zaduženom za odnose s Haaškim sudom, donoseći optužnice, Carla del Ponte izjavila: "Nadam se da će vam ove optužnice politički odgovarati."

Što se željelo postići ovakvom ponudom generalu Gotovini?

- Neutralizirati ga kao autentičnog svjedoka, a istodobno ga se sprječavalo u davanju iskaza Haaškom sudu. Ono što malo ljudi zna, istraga protiv generala Gotovine pokrenuta je 8. travnja 1998. godine, kada stiže prvi zahtjev za razgovor s Gotovinom u svojstvu svjedoka. Vlada je tada odlučila da nema razgovora o akcijama Bljesak i Oluja, jer one ne mogu biti u nadležnosti Tribunala u Haagu, te se upustila u osporavanje nadležnosti Suda za te akcije.

No, nakon promjene vlasti u RH, a prije nego što je sud odlučio o ovom pravnom pitanju, saborska većina u travnju 2000. godine donosi rezoluciju u kojoj priznaje nadležnost suda u Haagu i za akcije Bljesak i Oluja. U tomu periodu, od travnja 2000. do lipnja 2001., hrvatska je Vlada trebala obavijestiti generala Gotovinu kako može svjedočiti haaškim istražiteljima. No to nije učinjeno. Odluka o skidanju obveze čuvanja državne i vojne tajne nije (nikada) stigla. Stoga naš odvjetnički tim i smatra da je generalu Anti Gotovini potrebno omogućiti vraćanje tog prava, te da obavi razgovor s istražiteljima, prvo, u svojstvu osumnjičenika, što je bitno kako bi se mogla pripremiti obrana, kako bi on mogao nesmetano razgovarati s podređenim zapovjednicima. To su pravo imali svi drugi osumnjičeni hrvatski generali.

Prisilna šutnja

Dakle, Gotovina nikada nije dobio Vladino odobrenje za svjedočenje pred Haaškim istražiteljima?

- To što nije svjedočio, nije bio njegov izbor. Da je to učinio mimo odluke Vlade RH, mogao je biti sankcioniran za odavanje državne i vojne tajne. Dobro poznajem ta pravila jer sam do 2000. godine bio ispred MORH-a određen kao službena osoba koja je nadzirala postupke svjedočenja hrvatskih vojnih osoba pred haaškim istražiteljima i samim Sudom, u nekoliko navrata. Haaški su istražitelji i suci bili upoznati s mojim statusom, dužnost mi je bila upozoriti suce kada se naši časnici izlažu odavanju državnih i vojnih tajni. Na taj način sudjelovao sam u postupku svjedočenja generala Petkovića i admirala Domazeta, te u slučaju "Blaškić".

U medijima Vas nerijetko optužuju kao sudionika akcija skrivanja haaških bjegunaca i skrivanja dokumenata koji bi prije rasvijetlili neodgovornost Tihomira Blaškića?

- Kada sam dao otkaz u MORH-u, 2000. godine, odmah sam zatražio oslobađanje od čuvanja državne i vojne tajne, ali do danas takvu odluku nisam dobio. Jedino mi je takvo razrješenje čuvanja tajne dato u slučaju postupka protiv Ante Sliškovića i Tome Vlajića. Oni su oslobođeni sumnje za odgovornost za zločine u Ahmićima, čime je potvrđena i istinitost mojega svjedočenja.

U medijima i knjigama, spominjete se kao sudionik tajnih akcija skrivanja osoba i dokaza, poglavito u slučaju "Blaškić".

- Vrlo sam ponosan na sve što sam radio kao djelatnik MORH-a, no ograničen sam zabranom odavanja tajni. Tijekom mojeg angažmana na "haaškim temama", RH je dobila sub poenu u slučaju zahtjeva Tužiteljstva o svjedočenju pokojnog ministra Gojka Šuška, a četiri su osobe oslobođene haaških optužnica. Svim obranama optuženih državljana RH bila je dostupna sva dokumentacija kojom je raspolagalo Ministarstvo obrane. U konkretnom slučaju, djelatnica odvjetničkog ureda Nobilo, bila je stalno prisutna u prostorijama Ministarstva obrane i sam je selektirala dokumente koji su bili potrebni obrani. Posjedujem pismenu, osobnu zahvalu generala Blaškića za pomoć koju sam mu pružio u njegovu slučaju pred MKS-om. Zalažem se da se cjelokupna dokumentacija vezana uz moj posao deklasificira, a o tome odlučuje Vlada RH.

Spominje se kako ste bili dio "Operacije Haag" kojoj je zadatak bio i skrivanje haaškog optuženika Ivice Rajića, a za što je bio nadležan vojno-obavještajni SIS?

- U akcijama u kojima sam ja sudjelovao nikada u našem djelokrugu rada nije bio Ivica Rajić. Haaški je sud naknadno donio odluku da je akcija provedena u Ahmićima bila "vojno opravdana", što je pripomoglo ublažavanju kazne Blaškiću. No, on je, svejedno, osuđen kao ratni zločinac, bez ikakvih dokaza. Riječ je o golemom zločinu koji je počinjen nakon te operacije, ali uvjeren sam da ni Blaškić ni Kordić nisu za njega krivi. Mi nikada nismo radili istragu tko je kriv, nego smo u suradnji s obranama optuženih dokazivali da navodi optužnica nisu točni.

Ovo Vaše "mi" odnosi li se na Operativnu grupu "Haag"?

- Operativna grupa Haag nije bila nikakva tajna akcija ili operacija. Primjerice, SIS nikada nije poduzimao akcije prema Haagu. Nositelj svih aktivnosti, a one su se odnosile na organiziranje pomoći radi obrane optuženih, bio je HIS. Operativna grupa Haag formirana je s ciljem da se objedini pomoć braniteljima optuženih, a 90 posto angažmana odnosilo se na slučaj Blaškić.

Operacija "Sigma"

Radilo se o "međuresorskoj" suradnji Vladinih institucija, a naziv "krovne" operacije na državnoj razini bio je "operacija Sigma".

No, tvrdi se kako je cilj tih akcija uključivao i skrivanje optuženih, promjenu identiteta?

- Ni protiv koga za koje se spominje da ih je država skrivala, u to vrijeme nisu podignute optužnice. Sve su ove operacije rađene po nalogu Ureda Vlade za suradnju s Haagom, što je objavljeno u Vladinoj "Bijeloj knjizi" 1999. godine. Dok smo mi tu bili angažirani, nije stigla niti jedna optužnica za RH.

U odvjetničkom ste timu Gotovine? Jeste li i prijatelji?

- Generala Gotovinu sam upoznao 1992. godine na prijevoju Vaganj kod Livna. Ostali smo u kontaktu, a kad je 1996. dolazio u MORH, nije pridavao veću pozornost Haagu, čime sam se ja tada bavio. Tako je bilo do 2000. godine, kada mediji počinju pisati da je i on jedan od optuženika. Počeli smo se intenzivnije družiti i raspravljati što bi mogla sadržavati optužnica. Bio je vrlo decidiran; "Ne pristajem na optužnicu u kojoj stoji da je nekoga ubilo 30 tisuća mojih vojnika. Ovako ispadaju svi oni krivci, a ja ne pristajem da se moju vojsku tretira kao zločinačku. Mi smo oslobodili RH i omogućili uspostavu ustavnog poretka."

Je li Gotovina smatrao da će svejedno biti optužen?

- Nije, sve do kraja, formirao odvjetnički tim niti je vjerovao da ga, dođe li optužnica, neće pozvati nitko od državnog vrha.

Znači li to da je Gotovina bio spreman poći u Haag?

- Nismo u kontaktu već četiri godine, no znam da mu je bilo nepojmljivo da su Račan, Goran Granić, general Stipetić, kao i predsjednik Mesić, odšutjeli dolazak optužnice. Nisu ga zvali niti obavijestili. Tog dana u srpnju 2001. godine sjedili smo u zagrebačkoj "Esplanadi" na "Oleander" terasi, a trajala je izvanredna, noćna sjednica Vlade RH. Ante je samo rekao: "Nitko mi ništa ne kaže. Ja sam ipak general HV-a, nisam pas, a ne zove me niti načelnik Glavnog stožera (general Stipetić)"... Tada zaključuje: "Žele me ubiti." Pošli smo iz "Esplanade" do njegova stana, a potom je otišao. Nakon što je objavljeno da je optužnica na snazi, po njega su krenuli specijalci.

Tvrdite, dakle, da bi Ante Gotovina, da je bilo časnog ophođenja prema njemu, dragovoljno pošao, tada 2001. u Haag?

- Ne mogu odgovoriti decidirano, no s obzirom na vrlo neobično i sumnjivo ponašanje državnog vrha spram njega, to nije mogao učiniti. Govorio je: "Vojnik ima svoju čast, neće se predati, mora mu pružiti mogućnost časnog uzmaka..."

No, tvrdi se da Vaš klijent ništa ne može dokazati od svoje nevinosti, sve dok se ne pojavi pred Sudom u Haagu?

- To je laž. Članak 50. i 51. Pravilnika Haąškog suda pruža mogućnost rušenja optužnica i bez pojavljivanja optuženih pred sudom. Do sada je to primijenjeno u slučaju "Zec", a i kada je izmijenjena prva optužnica protiv generala Gotovine. Tvrdim stoga da se nova izmijenjena optužnica protiv Gotovine može srušiti i bez njegove nazočnosti.

Kapetanović se nije sreo s Gotovinom

Što to ruši optužnicu?

- Slučaj Gotovina mogao je biti već odavno riješen jer se temelji na lažnim svjedočanstvima i falsificiranim dokumentima, čime je prevaren i Haaški sud. Da je RH pravno osporila ovakvu optužnicu, nikada Hrvatska ne bi bila izložena ovakvim pritiscima, a Ante bi bio sada slobodan čovjek.

U nekoliko je navrata potvrđeno kako je odvjetnički tim generala Gotovine imao "povjerljive kontakte" s Haaškim sudom i Tužiteljstvom. Imate li ih i sada?

- Mi, kao vjerodostojna obrana nikada nećemo ništa govoriti o tome, ali, napominjemo kako smo uvjereni da će slučaj generala Gotovine biti riješen pravnim putem - i to - vrlo brzo!

Zadnji pritisak na RH krenuo je medijskim ekskluzivima o pregovoru "Vladina osobnog pregovarača Jure Kapetanovića s Gotovinom"?

- Prema mojim saznanjima g. Kapetanović se nije nikada sastao s generalom Gotovinom.