Večernji list: 25. 03. 2005.

UJEDINJENI NARODI Nezapamćen diplomatski skandal za govornicom u New Yorku - Visoki predstavnik protiv ministra

Sukob Čolak - Ashdown

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown prouzročio je pravi diplomatski skandal u Ujedinjenim narodima nervozno replicirajući na izlaganje ministra sigurnosti BiH Bariše Čolaka, koji je međunarodnoj javnosti prvi put ukazao na to kako međunarodna uprava u BiH počinje biti problem zemlji.

Čolak je istaknuo da se u BiH i dalje krše prava te da deset godina poslije rata nije moguć povratak u pojedine dijelove zemlje. Ministar Čolak je također kritizirao rad međunarodnih tužitelja i sudaca, što je ponajviše raspametilo Ashdowna. Nakon istupa ministra sigurnosti zemlje britanski diplomat se, vidno uzrujan i izvan redovite procedure, vratio pred govornicu, potrošivši petnaest minuta, i pritom istaknuo kako je izlaganje ministra sigurnosti osobno motivirano slučajem Čolakova prijatelja, kako je Ashdown nazvao optuženog hrvatskog člana BiH Predsjedništva dr. Dragana Čovića.

Čolak je istaknuo kako bosanskohercegovačko pravosuđe nije sa sucima i tužiteljima strancima dobilo profesionalce. O tome svjedoči i medijsko objavljivanje optužnice iz McNairova ureda u Čovićevu slučaju prije nego što su je dobili sami optuženi braća Lijanovići, predsjednik Ustavnog suda Mate Tadić i profesor Zdravko Lučić. Lord Ashdown je, vidno uzrujan, čak za UN-ovom govornicom ustvrdio, replicirajući o Čolakovim navodima o prognanicima, kako je Republika Hrvatska kriva što se mali broj Hrvata vratio u BiH, te istaknuo da velike probleme imaju Srbi koji pokušavaju doći do svoje imovine na bivšim okupiranim prostorima u Hrvatskoj.

Ashdowna je najviše iritirao poražavajući podatak Katoličke crkve koji je u UN-u iznio Čolak, po kojemu se čak 10.000 Hrvata iselilo iz Republike Srpske od 1999. do danas. Istup britanskog lorda u UN-u jedino se mogao razumjeti diplomatskom misijom Spašavanja Republike Srpske. Čolakovo izlaganje, slučajno ili ne, bilo je dijametralno suprotno stajalištima prvog čovjeka međunarodne zajednice u BiH, budući da je Ashdown posebno govorio o napretku, i to u suradnji Republike Srpske s Haaškim sudom. Pritom je spomenuo dragovoljne predaje časnika Vojske RS-a, zaboravivši reći kako vlasti manjeg entiteta nisu uhitile niti jednog s popisa Haaškog tribunala.

Nakon govora u UN-u Ashdown je s prijekorom poručio Čolaku da njegov istup kao ministra sigurnosti nije trebao sadržavati pojedinosti o povratku ili pak o pravosuđu, na što je Čolak odgovorio da on kao predstavnik Vijeća ministara BiH mora ukazati na značajne probleme iz svoje zemlje. Sukob Ashdowna i Čolaka pred UN-om vjerojatno će biti od koristi, budući da je netko od domaćih dužnosnika prvi put ukazao na to kako međunarodna uprava u BiH počesto u svijet šalje dimne signale umjesto stvarnog stanja stvari.

Konačno udario šakom o stol

Stranačke kolege Barišu Čolaka doživljavaju kao političara bez stava. Kao ministra sigurnosti ga se zaobilazi u svim važnijim odlukama.Niti u stranci,što se tiče autoriteta nije prvi čovjek. Stoga će Čolakovo udaranje šakom od stol govornice UN-a za mnoge će biti veliko iznenađenje. Neki će ga možda tumačiti činjenicom kako je konačno shvatio da je njegova stranka izgubila autoritet i kod vlastitog naroda i kod međunarodne zajednice. Ukoliko je ovo novi imidž i stranke i predsjednika onda tek mogu očekivati zaustavljanje rasprodaje ugleda. Za zadržavanje pozicije vodeće hrvatske stranke ipak treba mnogo više.

Diplomat a ne prihvaća kritike

Visoki predstavnik nije dosad naučio da mu se netko od hrvatskih političara usprotivi. On je stalnim prijetnjama radikalni HDZ pretvorio u kooperativnu neprepoznatljivu umjerenu stranku. Odjednom oštri Čolak iznenadio je iskusnog diplomata Ashdowna koji je, kao rijetko kada nediplomatski reagirao. Čini se kako je ovo samo početak oštrijeg sukoba s HDZ-om. Njega se Paddy čuvao zbog hipoteke o nenaklonjenosti Hrvatima. Odluči li smjeniti Čovića, otvorit će front u kojemu će sigurno biti još gubitnika.