Slobodna Dalmacija: 26. 03. 2005.

SARAJEVO: BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH JEDINI STANOVNIK NOVOG PRITVORA

Ante Jelavić samuje u zatvoru s 21 ćelijom

SARAJEVO - Nakon 14 mjeseci provedenih u pritvorskoj jedinici Kula kraj Sarajeva, u RS-u, Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva BiH protiv kojega se vode postupci u slučajevima Hercegovačke banke i "hrvatske samouprave", postao je prvi stanovnik nove pritvorske jedinice Suda BiH.

Većina odvjetnika i analitičara slaže se s činjenicom da je Jelavićevo prebacivanje samo pokušaj psihološkog pritiska, te iza sebe sadrži političku pozadinu i pravdanje donatorima za uloženi novac u moderni zatvor, posebice zbog činjenice da je bivši član Predsjedništva BiH zasad jedina osoba smještena u ovaj objekt.

Novi pritvor Suda BiH u Sarajevu svečano je otvoren 9. ožujka, a izgrađen je prema najvišim europskim standardima. Ukupno je izgrađena 21 pritvorska jedinica i sve su tipizirane, odnosno njihov interijer je identičan. Naime, pritvorske ćelije su jednokrevetne, površine 13 četvornih metara. Svaka jedinica ima odvojen sanitarni čvor i tuš kabinu.

Osim pritvorskih jedinica, izgrađene su i zajedničke prostorije u koje spadaju soba za molitvu, za prijam posjeta, videoteka, ambulanta i soba za rekreaciju. Trenutačno videoteka i ambulanta nisu još stavljeni u funkciju. Također, pritvorenici imaju i prostor za šetnju na otvorenom.

Ipak, najveća pozornost tijekom gradnje usmjerena je na sigurnost objekta. Na ulazu za posjetitelje postoje dvije redovite kontrole, a nakon toga je potrebno proći kroz nekoliko zaštitnih vrata. Prilikom gradnje vodilo se računa da pritvorenici budu maksimalno zaštićeni od mogućeg atentata, ali i da se onemogući bijeg.

Prema informacijama bliskim Sudu BiH, uskoro bi Jelavić trebao dobiti i televizor, a kako je riječ o novootvorenom i neuhodanom objektu tek se rješava pitanje dostave tiska. Zasad se ne zna kada će pritvorska jedinica u Sarajevu, nakon Jelavića, dobiti nove stanovnike. No, bit će ih sigurno, a navodno i Haaški tribunal trenutačno razmatra mogućnost prebacivanja 12 osoba iz Scheveningena u Sarajevo.

Z. TULIĆ