Slobodna Dalmacija: 30. 03. 2005.

ONEMOGUĆEN RAD SABORSKOG ISTRAŽNOG TIJELA

HDZ i DC bojkotirali kvorum Povjerenstva za Čačića i Tomčića

ZAGREB - Sva četiri člana vladajuće većine, tri HDZ-ovca i jedan DC-ovac, u utorak se nisu pojavila na sjednici Povjerenstva za ispitivanje nepravilnosti u poslovanju tvrtki Radimira Čačića i Zlatka Tomčića. Pismo upućeno predsjedniku Povjerenstva Nenadu Staziću (SDP), u kojemu se navodi da "nisu u mogućnosti prisustvovati sjednici", novinarima je podijeljeno u trenutku kad je jedan od njegovih potpisnika, Emil Tomljanović, ležerno odjeven šetao hodnicima Sabora.

"Da imaju što protiv mene, sastali bi se u ponoć. Kako nemaju, odugovlače", lakonski je komentar HNS-ovca Radimira Čačića na ovaj presedan, koji je u kuloarima zdušno protumačen kao samovoljno produljenje uskrsnih blagdana. Ironija je da je upravo HDZ inzistirao na osnivanju ovoga povjerenstva, kojemu Vlada nekoliko tjedana uporno nije dostavljala zatražene materijale, da bi u utorak četvorica članova, izabrana iz kvote vladajuće većine, bojkotirala kvorum i privremeno onemogućila njegov rad.

"U dopisu koji sam zaprimio u petak kolege nisu naveli nikakav opravdan razlog za svoj nedolazak", ustvrdio je Stazić, navodeći da je sjednicu sazvao odmah nakon blagdana jer mu je u interesu da Povjerenstvo radi "brzo i efikasno".

"Staziću nije do utvrđivanja činjenica, nego do predstava", uzvraća u izjavi novinarima Frano Piplović (DC), tvrdeći da Stazić Povjerenstvo vodi "kako se nekad radilo u komitetu Partije: s već gotovim zaključcima dođe na sjednicu, a sve ostalo je samo cirkus i parada".

"Pet dana nije dovoljno vremena da se prouče materijali koje smo dobili", ustvrdio je u Saboru presretnuti Tomljanović, ocjenjujući da postupak četvero članova Povjerenstva "apsolutno nije neozbiljan jer dvoje od njih zbog obveza nisu mogli doći". Krunoslav Markovinović jučer je sa svojim župljanima iz Sv. Nedjelje bio u posjetu Rimu. Zamoljen za komentar, zauzeo se "za temeljitu istragu, a ne onu koju Stazić želi dovršiti u par dana", dok je Ljubica Lalić (HSS), negodujući zbog poteza kolega iz HDZ-a i DC-a, ustvrdila da "njihov cilj očito nije utvrđivanje činjenica, nego daljnje lažno lamentiranje o nečijem nepoštenju".

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ