Vjesnik: 31. 03. 2005.

Vlada mijenja Zakon o privatizaciji Ine

ZAGREB - Vlada je donijela odluku da se promijeni Zakon o privatizaciji Ine, potvrdio nam je u srijedu izvor u Banskim dvorima, pojašnjavajući da bi druga faza privatizacije te tvrtke trebala početi u drugoj polovici godine. Spomenuti zakon propisuje, inače, da će se na burzi prodati 15 posto dionica Ine, a kako dosad pripreme za javnu ponudu dionica nisu ni počele, Vlada bi promjenom Zakona omogućila prodaju Ininih dionica mimo burze ili čak i neposrednom pogodbom, što je ipak manje vjerojatno.

Bez novih zakonskih izmjena nije, naime, najvjerojatnije uopće moguće na burzi do kraja godine prodati spomenute dionice. Kako državnom proračunu nedostaje novac, a fiskalni deficit za 2004. ionako je veći od planiranog i iznosi prema prvim podacima Ministarstva financija 4,9 posto BDP-a, prodajom mimo burze državni proračun bi podmirio dio očekivanog manjka u 2005., odnosno dio planiranog privatizacijskog prihoda od četiri milijarde kuna.

Najizgledniji kandidat za kupnju 15 posto dionica Ine je njezin dosadašnji strateški partner Mol, koji je za 25 posto plus jednu dionicu prije platio 505 milijuna dolara. Uz mađarski Mol, koji ne krije ambicije povećati svoj vlasnički udjel, zanimanje za kupnju Ininih dionica iskazao je i OMV. Budući da sadržaj planiranih izmjena Zakona o privatizaciji Ine još nije poznat, moguće je i da Vlada odluči prodati veći vlasnički udjel od 15 posto. U tom slučaju Mol bi možda mogao kupiti i dodatnih 25 posto dionica, a ne 15. Sam postotak ipak će ovisiti o novcu koji Vlada želi zaraditi, ali i o udjelu koji, nakon dodjele dionica braniteljima i zaposlenicima (po sedam posto) te umirovljenicima, država želi zadržati.

Kako tumače analitičari, u tom slučaju gotovo je sigurno da bi se kao najbolji kupac pojavio Mol, a da bi država kao prodavatelj mađarsku tvrtku mogla obvezati i na određene poslovne poteze kada je, primjerice, u pitanju kreiranje buduće cijene goriva.

Inače, Mol je već najavio da će Ina u modernizaciju rafinerija uložiti gotovo 900 milijuna dolara. S tom najavom u Banskim dvorima vrlo su zadovoljni, pa bi to moglo značiti i da se Mol pokazao kao dobar strateški partner. [D. M./ M. P.]