Slobodna Dalmacija: 31. 03. 2005.

DIREKTOR NOVOG LISTA POKUŠAVA UMIRITI ZABRINUTE DJELATNIKE

MANCE: NE POSTOJI LISTA ZA OTKAZE

RIJEKA - Informacije o zamjeni financijskog partnera MDLF-a strateškim, a sve se glasnije govori o austrijskoj Styriji, u riječki su "Novi list" unijele nemir jer su bile popraćene pričom o postojanju liste s imenima 50 zaposlenika koji će dobiti otkaz. Stoga je i direktor Zdenko Mance u proteklih nekoliko dana na početku svih razgovora s članovima sindikata odnosno zaposlenicima izričito demantirao postojanje liste pojašnjavajući da otkazi ne dolaze u obzir.

U pripremnim sastancima za današnju Skupštinu dioničara govorio je o potrebi uvođenja strateškog partnera zbog tržišnih razloga i naglasio da većinski vlasnik i dalje ostaje tvrtka "Riječki list" koja okuplja pedesetak malih dioničara, uglavnom zaposlenika "Novog lista", s više od 50 posto udjela. Očekuje se da će i strateški partner moći kupiti udio ne veći od 30 posto, odnosno ono što je pripadalo MDLF-u, uz klauzulu da dionice ne može prodavati bez dozvole "Riječkoga lista".

Predsjednik Izvršnog odbora Sindikata novinara Hrvatske u podružnici "Novi list" Silvano Ježina kaže da vjeruje da će dioničari na današnjoj Skupštini dopustiti početak pregovora s budućim strateškim partnerom, a da će Sindikat intenzivirati rad na izmjeni nekih članaka Kolektivnog ugovora, na čemu se već neko vrijeme radi.

"Vjerujem da otkaza neće biti, ali ako ih i bude, držim da ih neće dobiti nitko iz redakcije. Mi ćemo, svakako, ustrajati na očuvanju radnih mjesta i najviše što je moguće zaštititi zaposlenike. U redakciji uglavnom rade mladi ljudi pa ne očekujemo ni umirovljenja, ali ćemo sve što naši članovi očekuju od nas utvrditi anketom koju upravo pripremamo," kaže Ježina i dodaje da se sada čeka odabir strateškog partnera i njegovi prijedlozi da bi se moglo dalje raspravljati o budućnosti "Novoga lista" i njegovih zaposlenika. Povjerenik Nezavisnog sindikata "Novog lista" Nenad Rašković kaže da još nema službenog stava, ali da s drugim sindikatom surađuje na izmjeni Kolektivnog ugovora.

Zaposlenici ipak očekuju da će ulazak "Styrije" uvelike izmijeniti sadašnji način rada i organizaciju u "Novom listu", samostalni nastup na tržištu izdanja koja su se do sada tiskala uz dnevnik, a dio ih je spreman i na pregovore o prodaji dionica.

I. CELEVSKA