Novi list: 13. 04. 2005.

PARAGA OPTUŽUJE VLAST ZBOG OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ĐAPIĆU

Slučaj magisterij – slom hrvatskog pravosuđa

SPLIT – Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., označio je jučer u Splitu slomom hrvatskog pravosuđa oslobađajuću presudu »lažnog magistra Anta Đapića na Općinskom sudu u Splitu«.

– Iako su hrvatski mediji s pravom kritički progovorili o toj sudskoj farsi, zanimljivo je da nitko od njih ne spominje kako je upravo HSP 1861. prije šest godina pokrenula taj postupak podnoseći splitskom Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Đapića i Kandarea, rekao je Paraga.

– Dok nam se i na taj način sputava komunikacija s potencijalnim biračima, na našim mjestima u otetom nam HSP-u sjede krivotvoritelji magisterija, krivotvoritelji stranačkih dokumenata i odluka, a sve to pokriva vlast, bilo Ivice Račana, Ive Sanadera, ili ranije Franje Tuđmana.

Svi oni pokušavali su i pokušavaju oprati crnokušuljaštvo i fašisoidnost Anta Đapića. Moj kolega, profesor Goran Jurišić i ja kontaktirali smo s nizom inozemnih političara koji ocjenjuju da je oslobađanje krivotvoritelja Đapića nešto nečuveno. Nigdje u svijetu on ne bi mogao ostati lider treće stranke, a kamoli da bi mogao voditi parlamentarna istražna povjerenstva. Ovaj slučaj imat će značajne posljedice po prijem Hrvatske u EU. Paraga smatra da bi sudac Robert Pešutić i predsjednik splitskoga suda Vlado Madunić morali i kazneno odgovarati »zbog kaznenih djela protiv pravosuđa, zbog sabotaže i opstrukcije«.

Z. K.