Slobodna Dalmacija: 20. 04. 2005.

ČELNIK HSP-a 1861. DOBROSLAV PARAGA OŠTRO PROZVAO PRAVAŠKOG ČELNIKA:

’Đapić je neofašist’

ZAGREB - Mate Granić kao perač crnog rublja profašističkog, režimskog HSP-a obmanjuje strana veleposlanstva akreditirana u RH - od apostolskog nuncija do kineskih predstavnika - a obmanjuje i međunarodnu javnost, Europsku narodnu stranku, "svjedočeći" o tzv. transformaciji stranke. Prihvatio se Sizifova posla, ali upotrijebit ću parolu iz Španjolskog građanskog rata: No pasaran! — rekao je Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., na konferenciji za novinare, u prisutnosti Ane Marinović, članice Središnjeg odbora stranke, i Gorana Jurišića, pročelnika za odnose s javnošću.

Sve što se događa u vezi s HSP-om Paraga je nazvao retuširanjem i pripremanjem te stranke za poželjnog partnera u smislu diobe vlasti, danas s HDZ-om, a sutra s SDP-om. HSP, naglasio je Paraga, hoće izbrisati i zaboraviti svoju dosadašnju djelatnost, a Anto Đapić je još pod Tuđmanom u HSP ušao kao agent provokator, čak je i "New York Times" 1997. godine na naslovnoj stranici đapićevce okarakterizirao kao skupinu hrvatskih neofašista.

— Do jučer je veličao i slavio NDH, i ove godine proslavio je 10. travnja, a istovremeno obmanjuje veleposlanike da on s tim nema veze i izdaje se za ono što nije, a što sam ja uvijek bio, demokrat i antifašist — rekao je Paraga.

Za Paragu je Đapić neofašist. Posebno ga je osupnulo što se Đapić u posljednje vrijeme poziva i na Jasenovac.

Među ostalim, predsjednik HSP-a 1861. iznio je i niz dokaza o nesređenom stanju u hrvatskom pravosuđu, koje je, prema njemu, nereformirano i korumpirano i nad kojim vlast i dalje drži svoju šapu, što je evidentno i iz razrješenja splitskog slučaja Đapićeva lažnog magisterija.

Zvonimir KRSTULOVIĆ

Vjesnik: 20. 04. 2005.

Dobroslav Paraga komentirao je u utorak nedavnu večeru predsjednika HSP-a Ante Đapića sa stranim veleposlanicima i Granićevu ulogu Đapićevog vanjskopolitičkog savjetnika. Granić je preuzeo ulogu perača crnog rublja profašističkog i režimskog HSP-a svjesno lažući i obmanjujući veleposlanike kako bi HSP postao poželjan partner za diobu vlasti s HDZ-om ili SDP-om, rekao je. U cilju pretvaranja HSP-a u poželjnog koalicijskog partnera, smatra, i nedavna je oslobađajuća odluka splitskog suda za prepisivanje magisterija. [Ma. L.]