Vjesnik: 06. 05. 2005.

Gotovini pomažu dijelovi OA-e i POA-e

Ne znam točnu lokaciju Ante Gotovine. Ako me pitate danas, 5. svibnja u dva sata popodne, mogu vam samo reći da točnu lokaciju ne znam / Moje informacije nisu netočne. Nažalost, dobra informacija koja dođe, za dva do tri dana već je stara

S glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte razgovarali smo o posljednjem neriješenom hrvatskom problemu - slučaju odbjegloga generala Ante Gotovine - koji stoji na putu početku pregovora s Europskom unijom.

• Sastanak u Luxembourgu je prošao, razgovarali ste s predstavnicima EU-a, a niste precizno odgovorili na ključno pitanje.

- Koje je to pitanje?

• Gdje je Gotovina?

- Ne znam točnu lokaciju Ante Gotovine. Ako me pitate danas, kada razgovaramo, 5. svibnja u dva sata popodne, mogu vam samo reći da točnu lokaciju ne znam. No, mogu vam potvrditi da se, prema svim informacijama koje imam, Gotovina nalazi u Hrvatskoj, a izvan Hrvatske može biti u hrvatskom dijelu BiH. To je uporište unutar kojeg se skriva.

• U točnost vaših informacija se sumnja, a navodi se da su često i zastarjele. Baratate li zaista starim informacijama, od prošle godine?

- Moje informacije nisu netočne, a izvori s kojima radim vrlo su povjerljivi i kvalitetni. Nije, dakle, riječ o mojim netočnim informacijama. One su možda uistinu stare, jer da na vrijeme imam na raspolaganju informacije, organizirala bih Gotovinino uhićenje. Nažalost, dobra informacija koja dođe, za dva-tri dana već je stara. Trebam je odmah, trebam, primjerice, znati večeras gdje se nalazi da bi se moglo djelovati.

• Prošle ste godine izrekli pozitivno mišljenje o hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom, što je omogućilo dobivanje pozitivnog mišljenja Europske komisije za početak pregovora. Dva mjeseca nakon toga izjavili ste upravo za Vjesnik da će se Gotovina naći u Haagu za dva mjeseca. To je ujedno bio dobar naslov. No, što se dogodilo otad? Što je nakon tog optimizma pošlo po zlu?

- Hajdemo sada pronaći neki drugi naslov. Istina je da sam bila optimistična jer vjerujem ljudima, a ako se ne uvjerim u drukčije, uvijek sam optimist. Premijer Ivo Sanader bio je tada tek kratko vrijeme na vlasti. Čim smo izdali optužnice, svi optuženi odmah su došli u Haag. Situacija je bila savršena. Tada sam dobila sva uvjeravanja i jamstva Vladinih dužnosnika i premijera Sanadera da će Gotovinu locirati i prebaciti ga u Haag. No, ljeto je prošlo čak bez ikakvih kontakata. Došla je jesen i - bilo je jasno o čemu je riječ. Prva procjena u Vijeću sigurnosti UN-a bila je u studenom prošle godine. Nakon velikog i dobrog početka u suradnji, na kraju se uspostavilo da Hrvatska ne čini dovoljno. Početkom ove godine došlo je vrijeme nove nade.

• Što se dogodilo?

- Rečeno mi je iz Zagreba: znate, mi možemo doći u kontakt s Gotovinom i on će se dobrovoljno predati. Vlasti u Zagrebu su vjerovale da mogu nagovoriti Gotovinu na dobrovoljnu predaju. Nakon što je onaj navodni posrednik Kapetanović u Mostaru ili u okolici Mostara navodno kontaktirao s Gotovinom, meni su na sastanak u Haag došli ministrica pravosuđa i ministar vanjskih poslova.

Ustvrdili su da je Gotovinin odgovor bio negativan, ali da i dalje rade ne bi li ga nagovorili na predaju. Kad se ustanovilo da do sastanka uopće nije došlo, možete si zamisliti da sam bila uznemirena. Bila sam uzrujana. Shvatili smo da rade na nagovaranju Gotovine ne bi li se predao, ali ne i da ga uhite. Procijenila sam da tek nakon što je hrvatska vlada shvatila da pregovori s Europskom unijom ne mogu početi dok Gotovina ne ode u Haag, da su počeli pokušavati s njegovim lociranjem. Očigledno je da postoje problemi s obavještajnim službama u Hrvatskoj, s Obavještajnom i Protuobavještajnom agencijom.

• Na temelju čega to tvrdite?

- Naš čovjek za komunikaciju je državni odvjetnik Mladen Bajić. U razgovoru s njim ustanovili smo da nije dobio sve potrebne informacije iako se nalazi na vrhu koordinacije zadužene za lociranje Gotovine.

• Znate li tko pomaže Gotovini u bijegu?

- Mnogi pomažu. Mreža je jako velika i, naravno, u OA-i i POA-i sigurno ima Gotovininih prijatelja.

Vjerujete li premijeru Sanaderu sada kad je lansirao novi val akcija u šest točaka?

- Vjerujem mu. Vjerovala sam mu od početka i vjerujem mu i sada. Mogu čak razumjeti da se nalazi u teškoj političkoj situaciji, to je razumljivo. No, ja ga moram nastaviti »pritiskati« kako bi bilo jasno da ne može učiniti ništa drugo nego izručiti Gotovinu. On razumije moju poziciju. Mi, naravno, radimo na različitim pozicijama, ali ne jedan protiv drugoga. Njemu je politička situacija teža. No, nema druge solucije nego locirati Gotovinu na vrijeme.

• Kada ste zadnji put razgovarali s premijerom Sanaderom?

- Vidjeli smo se u Luxembourgu, no nisam imala vremena čekati da se sastanem s njim. Susret prije sastanaka s task forceom bio je vrlo ljubazan.

• Kako će sada stvari teći? Hoćete li se javiti Europskoj uniji ili će oni potražiti vas?

- Ne znam i neću se upletati u detalje o onome što rade hrvatske vlasti. Ne želim preuzimati odgovornost, jer nemam mandat ni sredstva da tražim Gotovinu. To nije moja zadaća, nego zadaća hrvatske vlade i premijera. Ne mogu govoriti o tome kakva će biti moja ocjena, ali mislim da je sada premijer Sanader dobio jasnu poruku i da je spreman sve snage usmjeriti na ispunjenje te obveze.

• S obzirom na vaše izvješće pred Vijećem sigurnosti UN-a 13. lipnja, Vlada ima oko četiri tjedna vremena za konkretni pomak, zar ne?

- Stvarno bih željela da Sanader bude u mogućnosti izručiti Gotovinu. Prvo, to mu je važno pred međunarodnom zajednicom, pred Vijećem sigurnosti UN-a. Možete zamisliti kako bih samo mogla pohvaliti hrvatskog premijera pred Vijećem sigurnosti. Naravno, to je jako važno i za ostatak Balkana. Srbijanski premijer Koštunica sasvim sigurno gleda je li Sanader isporučio Gotovinu. Posao još nije završen u SCG-u. Imamo još 10 optuženika. Dvojica su u Rusiji, možda trojica, šestorica u Srbiji i Republici Srpskoj. Naravno, Karadžić i Mladić su najvažniji.

• Protivnici suradnje s Haagom tvrde da ste baš vi jedina prepreka između Hrvatske i EU-a.

- Jesam li? Vrlo se brzo može ustanoviti da prepreka više ne postoji. Samo isporučite Gotovinu.

• Zašto je taj slučaj tako važan za vas?

- Meni su svi slučajevi važni. Nažalost, u slučaju Hrvatske to je jedino preostalo neriješeno pitanje. Kao što sam već naglasila, slučaj Gotovina je važan jer bi se onda mogao pojaviti pred sudom, zajedno s Čermakom i Markačem, a važno je i za ostale balkanske države.

• U percepciji rada Haaškog suda mnogima je problematično tumačenje zapovjedne odgovornosti. Ne primjenjujete li je preširoko?

- Imamo mnogo iskustva sa zapovjednom odgovornošću i svjesni smo problema primjene. Nije dovoljno da ste samo zapovjednik i da zbog toga preuzmete odgovornost za ono što se događalo pod vašim zapovjedništvom. To bi bilo neprihvatljivo. Odgovornost nadređenih je ako su de facto ili de jure, ili oboje, znali za zločine i mogli djelovati da ih spriječe ili kazne počinitelje, a to nisu učinili. Riječ je, dakle, o izravnom odnosu, a ne pukoj zapovjednoj odgovornosti kao takvoj. Ponekad to nije lako dokazati. Ono što je važno kada je riječ o vojsci jest što postoje dokumenti. Zato puno radimo s dokumentacijom.

• Zašto niste pozvali Yasushija Akashija. On je, primjerice, znao da će se pokolj u Srebrenici dogoditi, shvatio je što smjera Mladić, a nije ništa učinio da to spriječi.

- Bio mi je na listi, ali znate, pod užasnom smo vremenskom stiskom. Vidjela sam da je Akashi na listi obrane Slobodana Miloševića, pa ćemo moći Akashija unakrsno ispitivati. To je još bolje.

• Što ako do kraja godine ne budete imali u Haagu sve optuženike?

- Onda neće biti moguće završiti izlaznu strategiju kako je planirano rezolucijom Vijeća sigurnosti. Znate, predviđamo da suđenje za Karadžića i Mladića traje dvije i pol do tri godine. Zato moraju u Haagu biti ove godine.

• Što ako ne budu?

- Ne znam. Vijeće sigurnosti mora odlučiti.

• Što ćete preporučiti Vijeću?

- Preporučila bih da Sud nastavi raditi dok ne budemo u rukama imali i Karadžića, i Mladića i Gotovinu.

"Deal" s Karadžićem? Svašta!

• Je li točno da se pripremao "deal" s Karadžićem oko njegova izručenja i kazne?

- Nitko mi nije došao s takvim prijedlogom. Da se to dogodi, mislim da bih odmah razradila mogućnost za njegovo uhićenje. Nitko nije najavio da želi pregovarati o njegovu uhićenju. "Deal" s Karadžićem, kažete? Svašta! Bilo bi izvrsno da se netko pojavi s takvim prijedlogom. Ja bih onda odmah rekla: odlično, idemo razgovarati i...

• Gdje je Karadžić?

- Ne znam, u Banjoj Luci, Srbiji i Crnoj Gori, jer to je ta regija.

• Radite li u politički motiviranom sudu čiji su ciljevi politikantski i pod utjecajem velikih sila.

- Kakva je to glupost? Što to uopće znači? Ovdje je riječ o pravu - istraga, optužnica, suđenje. O ovom što ste spomenuli uopće ne želim razgovarati jer je toliko smiješno i glupo da nije vrijedno rasprave.

• Što je s pritiscima velikih sila na vaš rad. Puno je tekstova objavljeno o tome da vam ipak najutjecajnije zemlje govore što da radite?

- Ha? Ne, ne i ne. Nitko me ne zove, nitko mi ne piše, nitko mi ne savjetuje. Nijedan veleposlanik nije mi došao ovdje da bi mi rekao što da radim. Uistinu je tako. A znate li zašto? Jer znaju da neće imali nikakav uspjeh.

Bruno Lopandić