Vjesnik: 28. 05. 2005.

Koalicija koja vodi u izolaciju

Neće biti ništa iznenađujuće ako prevlada nepoštenje i dođe do koalicija s HSP-om Ante Đapića, čak i po cijenu gubitka svake političke vjerodostojnosti i međunarodne izolacije

DOBROSLAV PARAGA

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potpuno je opravdano na tiskovnoj konferenciji 23. svibnja izrazio zabrinutost zbog izjava HDZ-ovih i SDP-ovih čelnika »da je HSP, koji otvoreno poziva na segregaciju srpske zajednice, za te stranke poželjan partner za lokalne vlasti«.

U svojem godišnjem izvješću o poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, objavljenom u veljači 2001., američko državno tajništvo ustvrdilo je »da je Anto Đapić iz Hrvatske stranke prava pokrenuo agresivnu kampanju koristeći se ultranacionalističkom retorikom protiv povratka etničkih Srba i suradnje s Haaškim sudom. U svojim huškačkim govorima kojima su mediji pod državnom kontrolom davali velik prostor, Đapić je najavljivao da bi HSP mogao organizirati interventne vodove protiv srpskih povratnika, ali vlast nije poduzela korake da kritizira takve izjave ili se od njih ogradi.«

Đapić je višekratno poručivao »da Hrvatskoj više šteti pognuta glava nego dignuta ruka (opravdavajući nacističko salutiranje), a vukovarskim Srbima zaprijetio je: »Kada mi dođemo na vlast, jao si ga vama!«

Također je javno pozivao Hrvatsku vojsku da se suprotstavi hrvatskoj suradnji s Haaškim sudom u jesen 1999.

Kada je premijer Sanader iz Varšave odlučno poručio da će »podržati svaku koaliciju za koju se odluče HDZ-ovi lokalni ogranci«, onda bi se trebao jako dobro raspitati kakav rejting u diplomatskim krugovima u Zagrebu uživa Đapić, o kojem domaćim novinarima otvoreno govore najrelevantniji diplomati kako nema nikakve šanse da njihove zemlje podupru koaliciju HDZ-a i HSP-a.

Ili, kako premijer Sanader misli povratiti poljuljanu vjerodostojnost pred zemljama članicama Europske unije, od kojih očekuje u lipnju datum za pristupne pregovore, kada u Hrvatskoj sklapa koaliciju s HSP-ovim čelnikom Đapićem, koji deset dana prije tek održanih lokalnih izbora prijeti »da treba obustaviti Vladinu potragu za Gotovinom«.

Nakon izrežirane sudske farse s Đapićevim magisterijem, nijedna imalo ozbiljna a kamoli relevantna politička stranka u Hrvatskoj ne bi nikada ušla u koaliciju s krivotvoriteljem magisterija, o kome profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dr. Grubiša piše da »tko god iz EU čuje za taj slučaj, zgrozi se« i da je »hrvatsko pravosuđe pregazilo sva načela pravne države jer je prepisivača-falsifikatora oslobodilo i dopustilo mu da ga kazna mimoiđe…«.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je za Vjesnik u ožujku 2004.: »Niz godina do 2000., pa i poslije, Đapić je od mene tražio političku intervenciju pribojavajući se da će pravna akcija koju je inicirao Paraga i koju je vodio pred Ministarstvom pravosuđa i na Upravnom sudu rezultirati gubitkom stranke. Desetke i desetke puta Đapić je tražio od mene da interveniram kako bi se odbili Paragini zahtjevi… A to što se pribojavao da izvršna i sudbena vlast ne presudi u Paraginu korist, jedan je od glavnih motiva i razloga što je Đapić u prošle četiri godine bio vrlo kooperativan prema Račanovoj vladi.«

No neće biti ništa iznenađujuće ako u današnjem bilo vladajućem bilo oporbenom postavu prevlada nepoštenje, oportunizam, narušavanje elementarnih načela pravne države ili vlastohlepna bezobzirnost pa se uspostavi koalicija s HSP-om Ante Đapića, čak i po cijenu gubitka svake političke vjerodostojnosti i po cijenu međunarodne izolacije.

Zemlja u kojoj predsjednik republike za predsjednika vrhovnog suda može 2005. kandidirati čovjeka koji je sudio u sto posto montiranim političkim procesima, i osudama branio »humanost« najzloglasnijeg jugoslavenskog zatvora, Golog otoka; zemlja u kojoj predsjednik države daje predsjedničku mirovinu zloglasnom konfidentu tajne policije koji je nelegalno prisluškivao, progonio i ucjenjivao oporbene političare i novinare... takva zemlja može, ali ne i demokratski dio njezina stanovništva, kao i Zapada, prihvatiti i doživjeti da joj vlast ili vodeća oporbena koalicija podijeli mandate sa strankom HSP-om.

Koji je, uza sve, i dalje pod sudskim postupkom jer je nasilno i uz pomoć niza zločina oduzet, a dokumentacija o njemu krivotvorena na jednak način kao i Đapićev magisterij.

Autor je predsjednik HSP-a 1861.