Slobodna Dalmacija: 10. 06. 2005.

PREMIJERA GRADONAČELNIK TONINO PICULA OBJAŠNJAVA RAZLOGE KOALICIJE SDP-a I HSP-a U VELIKOJ GORICI

S PRAVAŠIMA NAS PUNO TOGA SPAJA

A ŠTO AKO PRAVAŠI ORGANIZIRAJU PROSVJEDE ZA GOTOVINU? Obvezali smo se da ćemo konsenzusom rješavati probleme. Ako oko nekog pitanja konsenzusa ne bude, tada prema našem koalicijskom dogovoru to pitanje neće ići prema predstavničkom tijelu - kaže Picula

Piše: Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Želite čuti zašto u Velikoj Gorici koaliramo s HSP-om? Pa zato da prekinemo nezdravo stanje u gradu u kojemu je HDZ-ova vlast protekle četiri godine vladala s nesagledivo štetnim posljedicama po gradske financije. Još nismo ni došli na vlast, a već moramo voditi bitku da odbor vjerovnika u posljednji trenutak bez natječaja ne proda nekada uzorno velikogoričko komunalno poduzeće Velkom tvrtki Solidum Žužić, i to na temelju dvojbenog prava prvokupa. E, sad se ja pitam je li interes Grada Velike Gorice da se taj poslovni dogovor u petak definitivno i cementira ili da se ipak pričeka formiranje nove gradske vlasti i njoj prepusti punu odgovornost za finaliziranje postupka stečaja u ovoj gradskoj tvrtki, jedna je od velikogoričkih epizoda kojom je predsjednik Glavnog odbora SDP-a i budući gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju pravdao antihadezeovsku koaliciju u ovom gradu.

Zbogom djevičanstvu

Što će SDP-ov Dalmatinac u Velikoj Gorici s HSP-om?

- Ovaj Dalmatinac već 11 godina živi u Velikoj Gorici, to je grad koji sam zavolio ne u siječnju ili veljači 2005., nego puno prije. Kako ne puštam da događaji prođu mimo mene, još od 1997. aktivirao sam se u SDP-ovoj organizaciji u Velikoj Gorici, bio sam i vijećnik Županijske skupštine, tako da moj angažman na lokalnoj razini nikog ne bi trebao posebno iznenaditi. Angažirao sam se na lokalnim izborima, jer sam procijenio da se obnova povjerenja u političare može dogoditi prvenstveno na lokalnoj razini.

A zašto pakt s HSP-om?

- Što se HSP-a tiče, niti će meni nitko ugroziti moju lijevu orijentaciju, niti ja prozelitski želim oduzeti pravo na drukčija uvjerenja partnerima s kojima ću raditi. Sve stranke koje su se natjecale za Gradsko vijeće Velike Gorice su legalne demokratske hrvatske stranke. Okolnosti u gradu su takve da postoji velika iziritiranost pojavnim oblicima vladanja HDZ-a. To je nešto što nas je doista ujedinilo. Svjesni smo da će ovaj premijerni oblik okupljanja biti pod posebnim povećalom hrvatske i goričke javnosti, ali smatramo da je ono vrijedno rizika koje sa sobom nosi. Svjetonazorske razlike između naših pet stranaka postoje, no učinit ćemo sve da one ne budu nepremostive barijere u realizaciji onoga što nam je u programima zajedničko.

Bi li birači SDP-a glasali za vašu listu da su prije izbora znali da ćete koalirati s HSP-om?

- I s HSS-om nas dijele svjetonazorske razlike o nizu bitnih društvenih fenomena, pa ne znači da s njima ne trebamo surađivati. Građani Velike Gorice glasali su za promjene. Volio bih da je koalicija koju sam vodio odmah nakon izbora mogla sastaviti gradsku vlast, no to nismo mogli ni mi ni HDZ, kao relativni pobjednik velikogoričkih izbora. Suočili smo se s mogućnošću ponavljanja izbora ili pokušaja stvaranja većine. S HSP-om nismo išli grlom u jagode, u pregovorima smo shvatili da nas malo toga razdvaja, a puno toga spaja. Mislim da je došlo vrijeme da u jednoj ili dvije sredine oduzmemo djevičanski profil koaliranju jedne stranke hrvatske desnice s jednom strankom hrvatske ljevice. Uostalom, ako je to dozvoljeno HDZ-u i SDSS-u, zašto bi bilo zabranjeno SDP-u i HSP-u?

Što pravaše u Gorici čini različitima od HSP-a u Zadru, pa je s njima koalicija poželjna, a u Zadru nije?

- Nisam pregovarao o Zadru, nego o Velikoj Gorici, gdje sam u vidu imao konkretne ljude i konkretnu situaciju. Zato stanje u Gorici na tako površan način ne bih povezivao sa situacijom u nekim drugim gradovima.

A što ako Vlada uhiti Gotovinu, pa HSP u Velikoj Gorici, po nalogu svoje stranke, gradskim novcem, recimo, financira prosvjede?

- Tako možete bilo koju kombinaciju stranaka opteretiti nekim zamišljenim situacijama. Pretpostavimo da je to moguće. Obvezali smo se da ćemo konsenzusom rješavati probleme. Ako oko nekog pitanja njega ne bude, koalicijski dogovor obvezuje nas da se s njim neće ići prema predstavničkom tijelu. Ako će se to poštovati, mala je mogućnost da nešto poremeti, ugrozi ili prekine našu koaliciju.

Vremena su se promijenila

SDP u Gorici koalira s HSP-om, HNS u Međimurju s HDZ-om. Brišu li se to razlike među strankama?

- Svjedoci smo značajnih svjetonazorskih pomaka u europskoj i svjetskoj politici, pa je u tome Hrvatska puno više integrirana u europske prilike nego što nam govore dokumenti o pristupanju Europskoj uniji. Tako se američka konzervativna desnica pokušava remontirati prema socijalnoj angažiranosti, a europska ljevica suočiti s baštinom načete i skupe države blagostanja. U Velikoj Gorici savezom SDP-a i HSP-a dogodio se jedan takav novum. On po meni ima budućnost, ali je za sada ograničen na jedan grad. Vremena su se na pragu milenija jednostavno promijenila i nikakvu uslugu ne bih učinio ljevici da to ne uzmem u obzir.

Sve su glasnije najave da je koalicija s HSS-om zbog teškoća nastalih nakon lokalnih izbora stvar prošlosti i da će SDP na iduće izbore izaći samostalno?

- Politika sve više ide prema modelu pune personalizacije izbora s jedne i ograničavanja predizbornih koalicija s druge strane. Osobno nemam ništa potiv takvog modela samostalnijeg izlaganja na izborima, jer postojeći sustav doista je do krajnjih granica iskarikirao domaću političku scenu.