Novi list: 13. 06. 2005.

MARKICA REBIĆ, PRED ODLAZAK U HAAG

Brani me jedino Puhovski

ZAGREB – S Markicom Rebićem, nekadašnjim visokim dužnosnikom SIS-a, razgovarali smo uoči njegovog puta u Haag, gdje se treba pojaviti pred sudskim vijećem Haškog tribunala. Rebića sud zajedno s novinarom Ivicom Marijačićem optužuje za objavljivanje dokumenta u kome se navodno razotkrio identitet zaštićenog haškog svjedoka.

– Ja sam rekao istinu i tu istinu nitko nije pobio. Carla del Ponte sada u svom izvješću govori da je manipulirano dokumentima Suda kako bi se naštetilo ugledu Suda. Ja nemam nikakvog razloga štetiti ugledu Suda – ja sam samo objavio dokumente kojima sam pokazao da je ona manipulirala tim dokumentima, govori Rebić.

Koliko stoji vaš odlazak u Haag?

– Ovakav izlet stoji dosta: mi, odvjetnici, avioni, hoteli. Negdje oko 60.000 kuna, najmanje. Ni od koga nisam ništa tražio, a i ne želim, zato što je ovo projekt Carle del Ponte i hrvatske Vlade. Koliko god je promašen ovaj poziv meni u Haag, toliko je i promašeno očekivanje da ćemo na temelju ovakvih stvari mi ući u EU.

Osjećate li se kao žrtva?

– Osjećam se kao žrtva, međutim, nije mi jasno kome treba ta moja žrtva! Valjda sam ja, prema nekim načelima, vrlo pogodna žrtva, jer netko ima SDP iza sebe pa ga on brani, nekoga brane antifašisti, nekoga HDZ, a mene ne brani nitko živ! Dakle, nitko živ se nije javio, ni od mojih kolega, ni od ljudi s kojima sam sudjelovao u vlasti. Danas me najviše brani – Žarko Puhovski! To je apsurdna situacija, ali dobro, ja ću svoje račune plaćati sam i ne treba mi nikakva lažna solidarnost. Međutim, ako ovdje umre pravo na iznošenje istine, to će se odraziti na sve novinare, bez obzira kojoj ideologiji pripadali.

V. KLJAJIĆ