Novi list: 01. 07. 2005.

OSUĐEN BIVŠI VLASNIK I DIREKTOR »CROATIA BUSA«

Leonu Suliću sedam godina

ZAGREB – Na sedam godina zatvora jučer je nepravomoćno osuđen bivši većinski vlasnik i direktor »Croatia busa« Leon Sulić, dok je drugooptuženi Marko Pušić, bivši direktor poduzeća »Drava« kažnjen s tri godine zatvora. Suliću, koji se jučer nije pojavio na objavi presude, određen je pritvor. Tužiteljstvo je u međuvremenu odustalo od kaznenog progona trećeoptužene Ružiće Korenić, bivše voditeljice knjigovodstva »Croatia busa«.

Sulića i Pušića sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sucem Vladimirom Pavlekovićem proglasilo je krivima za zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je Sulić nezakonito »zaradio« 15-ak milijuna kuna. Sav novac u međuvremenu je i vratio, ali je ipak zaključeno da se ogriješio o zakon.

Naime, prema optužnici na nezakonit se način u ožujku 1998. godine domogao nekretnine poduzeća »Drava« u Ožegovićevoj ulici 18 vrijedne tadašnjih milijun i pol maraka što nikada nije plaćeno. Prijevaru je naknadno pokušao prikriti zatraživši od Nadzornog odbora »Drave« zaključenje aneksa ugovora kojim je produljen rok otplate. U međuvremenu je tom nekretninom garantirao povrat kredita »Bjelovarskoj banci« što su 1998. godine odobreni »Transcroatiji« i »Croatia busu«. Kako novac ni nakon dva produljenja roka nije vraćen banka se 27. prosinca 2000. godine uknjižila kao punopravni vlasnik nekretnine.

Sulić je proglašen krivim i za malverzacije pri stjecanju većinskog paketa dionica »Croatia busa« što ih je plaćao sredstvima firme, a sebi priskrbio nešto više od devet milijuna kuna.

A. RAIĆ KNEŽEVIĆ