Novi list: 01. 07. 2005.

Brodarac nije komarac

Piše: Branko Mijić

Iza zatvorenih vratiju premijer Ivo Sanader jučer je, sasvim neočekivano, imenovao Đuru Brodarca svojim savjetnikom za razminiranje.

Novo je radno mjesto u Sanaderovom kabinetu za bivšeg sisačko-moslavačkog župana preko noći izmišljeno u trenutku kada je on iz HDZ-a trebao biti izbačen. Naime, kada je postalo izvjesno da će svoje carstvo, kojim je petnaest godina vladao kao bog i batina, nakon izbora morati prepustiti drugima, Brodarac je optužio buduću županicu SDP-a Marinu Lovrić za srpska krvna zrnca. Štoviše, ustvrdio je da će dolaskom na vlast koalicije u kojoj je i SDSS to postati prva srpska županija u Hrvatskoj! Vrh HDZ-a promptno je reagirao ogradivši se od »nacionalističkih i neprimjerenih izjava«, poput potpredsjednice Jadranke Kosor i njezinog kolege Darka Milinovića. Najavljujući sankcije prema Brodarcu, glasnogovornik Ratko Maček, naglasio je da »HDZ odbacuje svaki ekstremizam, radikalizam, vjersku i nacionalnu nesnošljivost'.

I kada su svi očekivali da će za svoja nedjela biti kažnjen isključenjem iz stranke poput Glavaša i kompanije, Brodarac je preko noći nagrađen i umiren dobroplaćenom savjetničkom zavjetrinom. Računica je u »preobraćenom HDZ-u« još jednom nadvladala dosljednost, jer se Sanader pobojao da bi Brodarac aktiviravši svoj zastupnički mandat umjesto zamjenice mu Ivanke Roksandić mogao prijeći u nezavisne zastupnike. Tako bi njegova sigurna većina u Saboru bila ugrožena, odnosno opozicija bi imala priliku doći do pobjedničke pat pozicije sa 76 glasova.

Stoga je istraga čelništva HDZ-a o tome što je uistinu Brodarac rekao naglo utihnula iako su optužbe i više nego ozbiljne. Njegovim radom nezadovoljni su i županijski mu stranački kolege koji su ga i smijenili s čelnog mjesta tamošnjeg HDZ-a. Štoviše, dvoje ljudi ga je izravno optužilo i za radnje kojima bi se trebali pozabaviti državno odvjetništvo i policija, a ne zagrebačka središnjica. Tako zastupnik HSU-a i podžupan Rajko Mladenović tvrdi kako ga je Brodarac pozvao uoči konstituiranja vlasti na sastanak na kojemu je bio čovjek koji se predstavio kao opasni kriminalac i koji ga je mahanjem pištolja pokušao uvjeriti da prijeđe na Brodarčevu stranu. O »neuobičajenim metodama« pritiska svjedoči i HSS-ovka Ljubica Ivšić čijeg su supruga, koji boluje od PTSP-a, u bolnici Popovača posjetili Brodarčevi emisari ne bi li je nagovorio da prijeđe HDZ-u. Ivšićeva kaže da ju je Brodarac posjetio u njezinom domu i zapitao »zar će omogućiti da se komunisti i Srbi vrate na vlast«.

Za Sanadera Brodarac očigledno nije komarac pa je njegov po vlast mu opasni otrovni ubod odlučio neutralizirati zlatom i počastima. Što će biti sutra ako vrli mu savjetnik preporuči da i pitanje minskih polja riješi šaljući na njih komuniste i Srbe kako se isti ne bi vratili na vlast?