Vjesnik: 01. 07. 2005.

Za invalide ima novca samo pred izbore

ZAGREB – Prijedlog Vesne Pusić (HNS) da Sabor donese odluku kojom će obvezati Vladu da još ove godine oslobodi teške civilne invalide plaćanja PDV-a na kupnju automobila i tako ih izjednači s ratnim vojnim invalidima, podržali su svi oporbeni klubovi te HDZ-ov partner HSU. Vlada i HDZ podupiru izjednačavanje prava invalida, ali tvrde da za predložene olakšice nema novca u ovogodišnjem proračunu.

Pusić je podsjetila na to da su civilni invalidi 2003. bili oslobođeni plaćanja PDV-a, tvrdeći da Vlada, ako želi, sigurno može za to osigurati 16 milijuna kuna. Ivan Vučić (HDZ) prigovorio je današnjoj oporbi da je to pravo omogućila invalidima uoči parlamentarnih izbora, koristeći ih u političke svrhe. »Vjerujem da bi svi bili najsretniji da invalida uopće nemamo ili barem da teškim civilnim invalidima država može kupiti automobil svake sedme godine, kao i stopostotnim invalidima Domovinskog rata«, kazao je Vučić, izazvavši žestoku reakciju Vesne Pusić, koja ga je optužila za diskriminaciju. »Šokirana sam izjavom da biste bili sretni da invalida nema. Invalidnost je oblik ljudske egzistencije. Što je idući korak nakon takve diskriminacije invalida? Zahvaljivanje Bogu što nemam žensko dijete, ili što mi susjed nije Srbin, Kinez, Rom, crnac«, upitala je Pusić.

Nenad Stazić (SDP) nazvao je Vladino odbijanje ciničnim. »Vlada se ružnom grimasom nacerila u lice svim invalidima tvrdeći da za njih nema novca u proračunu«, rekao je, tvrdeći da novca ima, ali da Vlada jednostavno ne želi pomoći invalidima. Pozvao je HDZ-ovce da »raskinu lance stranačke stege, jer vas vodi u bešćutnost«, poručujući da oni koji glasuju protiv prijedloga »nemaju savjesti«. Na to mu je HDZ-ov Frano Matušić uzvratio tvrdnjom da je vrhunski cinizam to što oporba danas traži oni što nije htjela ili mogla riješiti dok je bila na vlasti. »Doista mi vas je žao što toliko mrzite HDZ«, poručio je Staziću.

Ivka Bačić, Dada Zečić