Slobodna Dalmacija: 01. 07. 2005.

NACIONALNI PUTNIČKI BRODAR NAJAVIO MOGUĆNOST POSKUPLJENJA, CESTOM I PRUGOM KAO I DO SADA

Jadrolinija podiže cijene do 15 posto?

RIJEKA/SPLIT - Povećanje cijena nafte i dovršenje autoceste Zagreb-Split bitno su utjecali na poslovanje Jadrolinije, pa je direktor Slavko Lončar najavio mogućnost poskupljenja za 10 do 15 posto te promjene na nekim linijama.

— Od početka godine cijene goriva povećale su se za 16 posto, a naše su ostale iste, osim redovitog sezonskog povećanja u lipnju. O cijenama će početkom idućeg tjedna raspravljati Nadzorni odbor ako u ponedjeljak bude poskupljenja goriva. Mi ćemo i dalje inzistirati na primjeni sustava plave nafte za Jadroliniju jer je to za nas najbolje rješenje i to je naš prioritetni zahtjev - kazao nam je Lončar. Procijenio je da će eventualno povećanje cijena uglavnom platiti turisti.

Dodaje i da je već od prošle godine, dok još nije bila dovršena autocesta Zagreb-Split, zabilježen pad prometa za oko 10 posto na dužobalnoj liniji te 20 posto na liniji Prizna-Žigljen.

— I na to smo morali reagirati pa smo smanjili broj polazaka brodova iz Rijeke na dužobalnoj liniji, a pojačali međunarodni promet. Racionalizirali smo i liniju između otoka Paga i kopna tako što smo smanjili broj trajekata na tri, ali smo uveli one većega kapaciteta pa ćemo zadovoljiti sve potrebe, izračunali smo da neće biti čekanja i kašnjenja, a ipak ćemo uštedjeti. Tek ćemo u idućim mjesecima vidjeti kako će se promet odvijati i koliko će još pasti s obzirom na to da je sada autocesta potpuno dovršena — istaknuo je Lončar.

Usprkos brojnim najavama, za sada se ne bilježe konkretna poskupljenja putnih karata u autobusnom i željezničkom prometu koja bi bila odraz sve viših cijena motornih goriva na hrvatskom tržištu. Osim riječkog Autotransa, čije usluge od petka poskupljuju za pet posto, ostali cestovni prijevoznici nisu podigli iznose putnih karata, doznajemo od Ivana Perkušića s Autobusnog kolodvora u Splitu.

— Prijevozničke tvrtke još se nisu službeno oglasile o možebitnom povećanju cijena. Prijevoz autobusima Autotransa iz Rijeke bit će u prosjeku skuplji samo za nekoliko kuna, pa putnici u konačnici to možda i neće znatnije osjetiti — istaknuo je Perkušić, a slične informacije o trenutačnom mirovanju cijena dobili smo u splitskim poslovnicama svih vodećih hrvatskih putničkih prijevoznika.

Ni Hrvatske željeznice za sada neće podići cijene putnih karata za vlakove na domaćim polascima, naglasili su u HŽ-ovoj Službi za odnose s javnošću. Iz Uprave te države tvrtke nema nikakvih najava poskupljenja, koja se prema višegodišnjem običaju događaju u vrijeme božićnih blagdana.

I. CELEVSKA, G. ZUBČIĆ