Novi list: 01. 07. 2005.

JOŠ JEDAN SLUČAJ KOJI NEĆE DOPRINIJETI UGLEDU HNS-a

Marko Pušić osuđen na tri godine zatvora

Član HNS-a od osnivanja, Marko Pušić nepravomoćno osuđen zbog gospodarskog kriminala.Boris Blažeković, glasnogovornik stranke:Pušić je poštena i moralna osoba

ZAGREB – Marko Pušić, koji je jučer nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio direktor poduzeća »Drava«, član je Hrvatske narodne stranke (HNS), i to od prvih dana njena postojanja.

Tri je mandata odradio kao zastupnik u Gradskoj skupštini, bio je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a, a obnašao je i dužnost pomoćnika direktora Autobusnog kolodvora. Sada mu je sud odredio kaznu od tri godine zatvora jer je bivšem direktoru Croatia busa Leonu Suliću pomogao da se domogne nekretnine vrijedne 5,3 milijuna kuna koje ovaj nikad nije platio.

Glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković ostao je nemalo zatečen neugodnom vijesti koju smo mu prvi prenijeli.

– Stvarno sam neugodno iznenađen. Pušića znam kao vrlo moralnu i poštenu osobu, koja nije bila potkupljiva, niti u vrijeme najžešće zagrebačke krize. Znali smo da ta priča iz »Drave« traje, da se nešto valja, ali ovo nismo mogli ni pomisliti. Iskreno se nadam da će u žalbenom postupku uspjeti dokazati da nije kriv, izjavio nam je šokirani Blažeković.

Marko Pušić je tako postao još jedan od članova HNS-a čiji »slučaj« sasvim sigurno neće doprinjeti ugledu stranke no ovo je prvi puta da je jedan HNS-ovac dobio i zatvorsku kaznu, bar prema nepravomoćnoj presudi. Podsjetimo, protiv Srećka Ferenčaka Državno odvjetništvo vodi istragu, Miljenko Mesić potukao se s Mamićem zbog čaga se vodi i sudski postupak, a Žagara je tužio privatni poduzetnik radi mita (dva potonja više ipak nisu članovi HNS-a). Slično će vjerojatno biti i s Pušićem, no ne prije nego što presuda postane pravomoćna.

– Ima nas 27 tisuća i svatko odgovara za svoje postupke. No, o ovom ćemo u stranci sigurno razgovarati, zaključio je Blažeković.

Nevenka CUGLIN