Novi list: 01. 07. 2005.

Spekulacije o financiranju Gotovine

ZAGREB – Matija Martić, vlasnik novog telefonskog operatera Optima telekom i mogući sponzor nogometnog kluba Rijeka, jučer je našem listu opovrgnuo bilo kakve veze s financiranjem bijega Ante Gotovine.

– Jedina moja veza s obitelji Gotovina je ta što je Dunja Zloić Gotovina prešla s HT-a na Optimu telekom, rekao je Martić.

Naime, u jučerašnjem Vjesniku tvrdi se kako su hrvatske vlasti ustanovile da tvrtka Optima iz Pule, povezana s Jadrankom Prlićem, financira bijeg i skrivanje haškog optuženika Ante Gotovine i Hrvoja Petrača, osuđenog za otmicu sina Vladimira Zagorca. Novčane transakcije do Gotovine i Petrača navodno su išle preko off-shore kompanija. Kako u Puli ne postoji tvrtka koja se zove Optima, a budući da je vlasnik Optima Grupa Holdinga Matija Martić imao poslovne veze s Jadrankom Prlićem, upitali smo ga o čemu se radi.

– S Prlićem imao sam veze utoliko što sam do prije pet godina u Mostaru bio suvlasnik tvrtke Optima, čiji je suvlasnik bila i Prlićeva supruga Ankica. Iz vlasništva tvrtke izašao sam tako što sam Optimi prodao svoj udio. Prlića sam posljednji put vidio prije četiri ili pet godina, objasnio je Martić.

Na upit je li njegova tvrtka bila pod financijskim i poreznim kontrolama zbog sumnje na financiranje haškog bjegunca, Martić je odgovorio da su u Optimi bile redovne financijske i porezne kontrole, ali on nije stekao dojam da su tragali za Gotovinom. – Optima ne posluje s off-shore tvrtkama niti je s njima imala bilo kakve novčane transakcije. Također, ne poslujemo ni s tvrtkama Hrvoja Petrača, rekao je Martić.

S. Ab., R. F.