Slobodna Dalmacija: 01. 07. 2005.

TKO ĆE KAMO NA ZRINJEVCU SE ISPUNJAVA DIPLOMATSKA KRIŽALJKA

Žužulovi ljudi - kao rakova djeca

PRIČA SE... Branko Baričević odlazi u Bruxelles, Mirjana Mladineo u Misiju pri UN-u, Dobroslav Silobrčić u Oslo, Tomislav Vidošević u Rim, Gordan Bakota u Ankaru, Hido Biščević u London, Drago Štambuk u Japan, Ivica Maštruko u Budimpeštu...

Piše: Šenol SELIMOVIĆ

Sudeći prema tvrdnjama iz više izvora, većina najbližih suradnika bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula traži "odstupnicu" u nekom od hrvatskih veleposlanstava. Razvidno je da se tome ne protivi ni nova ministrica Kolinda Grabar-Kitarović, pa joj svojevrsni "kadrovski otklon" od prethodnika može samo pozitivno djelovati na image. Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova odlaze ili će otići najviši dužnosnici i najbliži suradnici u aferama potopljenog bivšeg ministra.

U Italiju bez znanja talijanskog jezika

Branko Baričević, dugogodišnji bliski Žužulov suradnik odlazi u Bruxelles za šefa Misije Republike Hrvatske pri EU-u, a odatle će se na mjesto šefice hrvatske Misije pri UN-u u New Yorku odseliti Mirjana Mladineo. Žužul je svoju bliskost s Baričevićem svojedobno ilustrirao jednim primjerom kojemu nije odolio ni jedan novinski komentator. Opisujući novinarima divljenje koje su osjećali slušajući premijera Sanadera kako se na nekoliko jezika obraća sugovornicima u Bruxellesu, Žužul je tada izjavio kako su "njemu i Branku došle suze na oči".

Žužulov glasnogovornik Dobroslav Silobrčić za kojega se govorilo da je najizgledniji kandidat za veleposlanika u Rimu (o toj su varijanti pisale čak i neke talijanske novine) ipak neće u "Vječni grad" nego navodno u Oslo, gdje će zamijeniti Jagodu Vukušić. Silobrčić je bio poznat kao Žužulov glasnogovornik koji je beskompromisno u svakoj situaciji branio svoga ministra za kojega je jednom čak napisao da će hrvatska diplomacija na čelu sa Žužulom "odrediti budućnost i omogućiti blagostanje svim državljanima Hrvatske". No, afere s neplaćenim porezom i sukobom interesa pokazale su da Žužul više brine o osobnom blagostanju, a njegov lojalni glasnogovornik će se, kako stvari stoje, morati zadovoljiti s manje atraktivnom veleposlaničkom destinacijom.

U Rim, po svemu sudeći, ide Žužulov pomoćnik Tomislav Vidošević koji je došao u Ministarstvo vanjskih poslova nakon izborne pobjede HDZ-a. Zašto je Vidošević koji ne govori talijanski dobio prednost pred Silobrčićem koji je već prošao diplomatsko iskustvo u Italiji i Vatikanu, teško je nagađati, ali ostaje činjenica da bi Hrvatskoj u Rimu daleko više odgovarao veleposlanik koji dobro poznaje tamošnju situaciju, a posebice jezik te zemlje primateljice. Državni tajnik za organizacijska i kadrovska pitanja u Ministarstvu Gordan Bakota kojega je na tu dužnost doveo Žužul, ide za veleposlanika u Ankaru gdje će zamijeniti Amira Muharemija koji govori i turski jezik.

U Hrvatskoj inače još nije zaživjela praksa kao u velikim diplomacijama da se veleposlanici mjesecima prije odlaska pripremaju za taj posao, te među ostalim uče i jezik buduće zemlje primateljice. Primjerice, britanski veleposlanik u Zagrebu John Ramsden vrlo solidno govori naš jezik.

Prema medijskim najavama, za jedno od veleposlaničkih mjesta priprema se i Žužulov šef kabineta Aleksandar Heina, inače vrlo marljiv, iskusan i obrazovan diplomat koji se iskazao posebice u koncipiranju i osposobljavanju hrvatske gospodarske diplomacije. Za Hidu Biščevića, Žužulovu desnu ruku, može se čuti da trenutačno ne može napustiti Zrinjevac zbog uloge u akcijskom planu hvatanja Gotovine, ali da mu je već namijenjena destinacija London, odakle bi se kući vratio Josip Paro.

Ako se sve ove dosadašnje procjene pokažu istinitima, a neke su od njih više nego izvjesne, ministrici Grabar-Kitarović otvorit će se veliki broj mjesta za nove ljude pa će dobiti priliku da vanjskopolitičkom timu Hrvatske udahne i malo vlastite kadrovske i političke fizionomije.

Osim najbližih Žužulovih suradnika, u javnost su iscurila još neka imena potencijalnih kandidata za veleposlaničke dužnosti. Među njima je i ono Drage Štambuka koji navodno ide u Japan, a zbog čijih je javnih istupa s pohvalama Gotovini u rujnu prošle godine u MVP-u formirano povjerenstvo s ciljem utvrđivanja njegove diplomatske odgovornosti. Naime, Štambuk je u jednom tjedniku kazao za zadarski plakat (koji su u međuvremenu vlasti skinule) s natpisom "Gotovina - heroj, a ne zločinac", sugerirao da bi bolje pristajao natpis junak ili osloboditelj. MVP je vjerojatno procijenio da taj Štambukov diplomatski gaf neće nikome bosti oči u dalekoj Zemlji izlazećeg sunca, iako je japanski veleposlanik u Zagrebu Kaname Ikeda u jednom javnom istupu jasno kazao: "Snažno podržavamo Haaški sud".

Među kandidatima za visoka diplomatska mjesta pojavilo se nakon višegodišnjeg zatišja i ime pjevača Đanija Maršana. Autor HDZ-ove himne Bože čuvaj Hrvatsku bio je u ozbiljnoj varijanti za veleposlanika Hrvatske u Albaniji, ali je njegovo nedovoljno obrazovanje izazvalo dvojbe pa je izgledno da će Maršanu ipak biti ponuđeno neko diplomatsko službeničko mjesto.

Mesićevi ljudi

Sve, dakako, ovisi i o pristanku predsjednika Republike Stipe Mesića bez čijeg se potpisa ne može imenovati ni poslati u svijet niti jedan veleposlanik. Izvori iz Ureda predsjednika tvrde da Mesić uopće ne iskazuje pretjerane "trgovačke" ambicije kako bi u novu veleposlaničku kvotu ubacio "svoje ljude". Osim Davora Božinovića za kojega se govori da će zamijeniti Antona Tusa na čelu hrvatske Misije pri NATO-u u Bruxellesu i Ivice Maštruka koji se navodno kandidirao za veleposlanika u Budimpešti, još nema drugih poznatih imena iz Mesićeva kruga koja pretendiraju na privlačna i dobro plaćena veleposlanička mjesta.

Uskoro će biti poznata i diplomatska perspektiva Mirka Galića koji je figurirao kao mogući budući veleleposlanik u Parizu te Silvije Luks čije se ime pojavilo u varijanti čelnog mjesta u hrvatskoj Misiji pri UNESCO-u.