Novi list: 01. 07. 2005.

KLUB ZASTUPNIKA HDZ-a

Mesiću odličje, ali ne povodom »Oluje«

ZAGREB – Klub zastupnika HDZ-a podržao je nastojanje da Sabor odlikuje predsjednika Republike Stjepana Mesića najvišim državnim odličjem, no smatraju da to ne bi trebalo biti povodom desete obljetnice akcije »Oluja«, već da u obrazloženju treba stajati da ga se odlikuje povodom Dana državnosti. Time bi se mogle i utišati dvije nezadovoljne braniteljske udruge (liječnici i NDH), koje su javno zatražile od Sabora da se odustane od odlikovanja Mesića.

Slavica Hruškar, predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih, potvrdila nam je jučer da se njena udruga ne bi toliko protivila ukoliko Mesić ne bi dobio odlikovanje povodom desete obljetnice »Oluje«.

– Najviše nam je smetalo upravo to što se najavljivalo odlikovanje povodom desete obljetnice »Oluje«, a poznato je da je predsjednik Mesić davao neprimjerene izjave vezane upravo za neke oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, kazala nam je Hruškar.

Iako je klub HDZ-a podržao odlikovanje, Josip Đakić, član toga kluba i ujedno predsjednik HVIDR-e, o tome nema stav.

– Kako vam mogu reći svoj stav kad još nisam razgovarao s ljudima u udruzi, odgovorio je Đakić. Ipak, Đakić nam je priznao da ima svoj stav, no da ga neće reći prije utorka. Tada će, naime, biti sjednica Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDR-e, na kojima će se zauzeti stav i o tome.

S. V.