Vjesnik: 02. 07. 2005.

Vrhovni sud podržao Branka Hrvatina

Hrvatin je sudac od 1986., karijeru je počeo na Općinskom sudu u Zagrebu, a nastavio je u Županijskom sudu, gdje je bio sudac do 2004., kada je izabran za suca Vrhovnog suda. Specijalnost mu je građansko pravo

ZAGREB - Opća sjednica Vrhovnog suda podržala je u petak Branka Hrvatina za predsjednika toga suda, kojeg je na tu funkciju 15. lipnja predložio predsjednik Republike Stjepan Mesić. Pozitivno mišljenje o Hrvatinu dalo je svih 35 prisutnih sudaca Vrhovnog suda, kojih je ukupno 42, pa ih je nekoliko izostalo zbog godišnjih odmora, zdravstvenih ili sličnih razloga. Hrvatin je sucima na općoj sjednici iznio svoje poglede o ulozi i djelovanju Vrhovnog suda i sudske uprave, uz nekoliko poslovičnih fraza, u smislu da je biti »predsjednik Vrhovnog suda časna, a ne počasna funkcija«. O svojim pogledima na reformu pravosuđa Hrvatin ovom prilikom nije govorio.

Vrhovni sud dostavit će mišljenje o Hrvatinu Saboru koji bira predsjednika Vrhovnog suda. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će predsjednik Vrhovnog suda biti izabran idući tjedan. Hrvatin, doznaje se, neće tražiti stranački konsenzus o svom izboru i ne namjerava odustati od imenovanja.

Hrvatin je sudac od 1986., a karijeru je počeo na zagrebačkom Općinskom sudu, a nastavio je u Županijskom sudu, gdje je bio sudac do 2004., kada je izabran za suca Vrhovnog suda. Specijalnost mu je građansko pravo i napisao je više stručnih članaka iz tog područja, bio je predavač na seminarima, a vodi i vježbe na zagrebačkom Pravnom fakultetu iz građanskog procesnog i materijalnog te obiteljskog prava. Član je Državnog izbornog povjerenstva te zamjenik predsjednika Državnog sudbenog vijeća.

Nova procedura izbora predsjednika najvišeg suda započela je nakon što je od te funkcije odustao sudac Ranko Marijan, jer nije postignut konsenzus svih parlamentarnih stranaka o njegovu izboru. Doznaje se da Marijan ne bi inzistirao na konsenzusu i prihvatio bi funkciju da su ga javno u sabornici podržali premijer Ivo Sanader ili Vladimir Šeks, kad su neki saborski zastupnici objelodanili neke neugodne detalje iz Marijanove sudačke karijere.

Biljana Bašić