Novi list: 02. 07. 2005.

UGLEDNI BRITANSKI DNEVNIK IZVIJESTIO JE O ODBAČENOJ BRITANSKOJ INICIJATIVI ZA MEĐUSOBNOM ISPRIKOM U SREBRENICI

»Guardian«: Britanska diplomacija »pala« na Srebrenici

Postoje samo dvije strane koje se u Srebrenici mogu i trebaju ispričati: Srbi i Nizozemci, kazao je 'Guardianu' Mesićev vanjskopolitički savjetnik Tomislav Jakić

ZAGREB – »Čini se da su britanski diplomati jako pogrešno procijenili lokalno raspoloženje«, komentirao je jučer, ne bez ironije, ugledni britanski dnevnik »Guardian« neformalni prijedlog službenoga Londona da čelnici Hrvatske, BiH i Srbije 11. srpnja u Srebrenici potpišu zajedničku izjavu isprike i pomirenja, koji je nedavno otkrio naš list.

U članku »Bosanci prezirno odbili plan Jacka Strawa za pomirenje« svojega zagrebačkog dopisnika Iana Traynora, »Guardian« piše kako su »propali Britanski napori da predstojeću obljetnicu najgorega ratnog zločina u bivšoj Jugoslaviji iskoriste kako bi sve ratne strane ujedinili u uzajamnom oprostu, nakon što je od vodstva bosanskih muslimana pristigla ljutita odbijenica«.

»To je potpuno neprihvatljivo. Obljetnica zločina u Srebrenici pogrešno je mjesto i pogrešno vrijeme za deklaraciju o pomirenju i oprostu. Srebrenica je posebna. Bio je to organizirani masakr. Britanski prijedlog ne može biti ozbiljan. To je groteskna zamisao«, navodi »Guardian« riječi Edina Dilberovića, savjetnika za vanjsku politiku bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

No britanskome prijedlogu nije se suprotstavila samo BiH: Tomislav Jakić, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Republike Stjepana Mesića, »Guardianu« je kazao da ga je ideja iznenadila. »Postoje samo dvije strane koje se u Srebrenici mogu i trebaju ispričati: Srbi i Nizozemci. Britanska je zamisao da se svak svakome treba ispričati. Ona pogrešno prikazuje što se dogodilo«, kazao je Jakić.

Čini se, pak, da je britanska strana u »Guardianu« ponešto reterirala. »Ohrabrili smo zemlje da razmotre niz inicijativa. Ne postoji formalni prijedlog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa o spomenutoj ideji«, citira »Guardian« neimenovani »britanski izvor«, koji ocjenjuje da je međunarodna paozornost na Srebrenici tijekom obljetnice zločina idealna prilika za »državničku inicijativu«.

Ali ni ugledni predstavnici nevladinoga sektora u BiH, poput predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđana Dizdarevića, nemaju razumijevanja za britansko trpanje svih u istu vreću: »Potpuno je glupo i neprihvatljivo da se na desetu obljetnicu srebreničkog zločina udijeli oprost za sve«, kazao je Dizdarević »Guardianu«.

B. PAVELIĆ