Novi list: 02. 07. 2005.

STOTINU I TRI SABORSKA ZASTUPNIKA JUČER IZGLASALA ODLUKU O ODLASKU VOJNIKA U AFGANISTAN

Hrvatski vojnici borit će se protiv talibana

Do kolovoza 2006. u tu azijsku zemlju uputit će se dodatnih stotinjak pripadnika HV-a

ZAGREB – Sabor je jučer izglasao odluku po kojoj će hrvatski vojnici otići u Afganistan gdje se još uvijek vode borbe između Amerikanaca i talibana, ali je odbio podržati vojnu vježbu u Istri i sudjelovanje HV-a u vojnim vježbama u Albaniji, Ukrajini i Gruziji! Hrvatski se vojnici već dvije godine nalaze u Afganistanu, ali u relativnoj sigurnosti glavnog grada Kabula. Međutim, ovom saborskom odlukom njima će se početkom iduće godine pridružiti 83 pripadnika pješačke satnije čije će područje djelovanja biti cijeli Afganistan. U skladu sa saborskom odlukom do kolovoza 2006. godine u Afganistan će se uputiti dodatnih stotinjak pripadnika HV-a u čijem će sastavu biti i gore spomenuta pješačka satnija. Za odluku su bila 103 zastupnika, četiri su bila suzdržana – pravaši Vlado Jukić, Pero Kovačević, i Tonči Tadić, te zastupnik talijanske manjine Furio Radin – dok je protiv bio Šemso Tanković (SDA).

– Glasao sam protiv jer ne dao Bog da neki hrvatski vojnik pogine u Afganistanu. To bi proizvelo vrlo negativno raspoloženje prema muslimanima u Hrvatskoj. Nisam ni na koji način osobno želio pridonijeti stvaranju takvog raspoloženja. Dobro se sjećam da su nas muslimane pljuvali na ulicama kada su svojedobno hrvatski radnici ubijeni u Alžiru, rekao je Tanković.

U sljedećem glasovanju Sabor je odbio, nedostajao je samo jedan glas, podržati plan održavanja vojnih vježbi pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u 2005.

D. C., Z. C.