Večernji list: 04. 07. 2005.

Blic: Koštunica rekao da se Mladića "ne dira"

BEOGRAD - Nakon što je u beogradskim medijima prošlih dana objavljeno da je vojska do 2002. godine čuvala haškog optuženika Ratka Mladiću u njegovoj kući u Beogradu, beogradski "Blic" u subotu prenosi riječi bivšeg načelnika srbijanske Službe državne sigurnosti Gorana Petrovića koji tvrdi da je tadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica rekao da se "Mladića ne dira".

"Znali smo lokaciju, pratili Mladićevo kretanje i njegove razgovore.. detaljnu informaciju o tome predao sam ministru unutarnjih poslova Dušanu Mihajloviću i premijeru Zoranu Đinđiću", izjavio je Petrović.

Nakon toga, Đinđić je otišao kod Koštunice i obavijestio ga, na što mu je tadašnji predsjednik SRJ odgovorio u stilu " ne diraj to, ne miješaj se", rekao Petrović za Blic. "I tada je Koštunica pred međunarodnom zajednicom govorio kako ne zna gde je Mladić, iako je to znao", dodao je.

Blic u istom tekstu prenosi i izjavu glasnogovornice haške tužiteljice Florance Hartmann koja je za taj list izjavila: "Znamo da su nas lagali i znamo da nas lažu i sada. Ratko Mladić se i dalje skriva u Srbiji, kao i Goran Hadžić. Radovan Karadžić se kreće na području uz granicu Srbije i BiH, a i Ante Gotovina je kod Zagreba".

Kada smo prije i poslije 2002. godine govorili da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji, smijali su nam se u lice, nastavlja Hartmann. "Kada smo im dali adresu gdje se nalazi, oni su to negirali, ali sada se potvrđuje da smo bili u pravu. I dalje tvrdimo da je Mladić u Srbiji i tražimo da ga nadležni uhite".

(Hina)