Slobodna Dalmacija: 03. 07. 2005.

TJEDNIK BITI ŠARMANTAN ZNAČI BITI LIJEP, PRIMAMLJIV, DUHOVIT, ZAVODLJIV... U ČEMU JE, ONDA, PROBLEM

Šarmiranje Carle

Počela je turistička sezona, pa su nam jadranske plaže pune šarma i šarmiranja. Kad bi se, na priliku, na nekoj od naših plaža pojavila inkognito sama Carla, te je neoprezno i nadobudno stao šarmirati neki domaći sezonski šarmer neupućen u Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o medijima i Zakon o poštovanju Haaškog suda... Eh, strah me i pomisliti...

Piše: Bože V. ŽIGO

Ako ste mislili da cestograditeljske pobjede i ponosi nemaju nikakve veze s haaškim porazima i frustracijama, prevarili ste se. Imaju, i te kako. To se pokazalo i prošle nedjelje. U okružju carskoga, cesarskoga i cestarskoga trijumfa na krčkom slavoluku pobjede svih hrvatskih vlada i premijera od uspostave samostalnosti do danas, knezova naših novokrčkih, dogodio se izdajnički kratki dijalog između Ive Sanadera i novinarke Obiteljskog radija Sonje Šarunić. Izdajnički kažem zato što je otkrio da niti u trenutcima najvećega, zasluženoga i pravednoga slavlja ne možemo prikriti haaški kompleks.

Novinarka Sonja rekla je Premijeru, otprilike, da bi sada kao takav — to jest lijep, okićen i okrunjen autocestom — mogao pokušati šarmirati i Carlu del Ponte. Nema sumnje da je Ivo Sonji u tome euforičnome trenutku djelovao izuzetno šarmantno, kao čovjek sposoban za sve vrste podviga i osvajanja. Ne znam je li se Ivo samo htio iskazati skromnošću ili je Sonja njega šarmirala još više. Uglavnom, on je ponudu i kompliment prilično odrješito otklonio, ponudivši Sonji da Carlu šarmira ona kao takva, to jest kao lijepa, prodorna i duhovita novinarka. Da je na tome stalo, bio bi ovo samo još jedan pogođen kroki naše stvarne zbiljnosti, ajmo reći. Ali nije stalo na tome.

HRVATSKI ŠARM

Smjesta su se oglasili profesionalni zaštitnici haaške nedodirljivosti, ljudskih prava i — spolne ravnopravnosti! Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik ocijenila je istup novinarke neprimjerenim, a Sanaderov odgovor nepoželjnim načinom komuniciranja. Ajde de. Ali zatim slijedi pravi hokus-pokus u stilu latinskoga hic, haec, hoc i kaštelanskog i ovo i ono. Pravobraniteljica novinarku optužuje, ni pet ni šest, da je ovom pošalicom uvrijedila Premijera, Haaški sud i glavnu tužiteljicu. Gordana javnost upozorava kako je Sonja sugerirala da bi se pitanja pravde, sudskih postupaka i odnosa Haaga i Hrvatske, koji su od ključne važnosti za Hrvatsku, mogla rješavati šarmiranjem tužiteljice. Ni više ni manje.

Tajanstveni su putevi Gospodnji, ali bogami i hrvatske autoceste već na svom otvaranju mogu odvesti u zaumno, izvan svakog uma. Na kraju optužnice, spomenuta Gordana spominje nepoštovanje Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o medijima, koji zabranjuju bilo koju diskriminaciju po spolu. Još je samo korak do optužnice o nepoštovanju Haaškog tribunala. Tko zna, možda je kolegica Sonja već dobila poziv. Okanimo se šale i budimo ozbiljni. Moramo se upitati što Gordana misli pod šarmom, šarmantnošću i šarmiranjem.

Biti šarmantan znači biti lijep, primamljiv, duhovit, zavodljiv i tako dalje. Šarmirati ne znači zavesti nekoga i iskoristiti ga, nego mu se svidjeti, biti mu dopadljiv. Šarm i šarmiranje kraljske su političke i diplomatske, čak i sudske discipline. Šarmiranje je povijesna vrsta osobnih, javnih i međunarodnih komunikacija. Nikada nećemo znati je li Antonije šarmirao Kleopatru ili obratno. Svaki tužitelj i branitelj nastoje šarmirati porotu. Sve se turističke zemlje hvale svojim šarmom, i ljudi i prirode.

Počela je turistička sezona, pa su nam jadranske plaže pune šarma i šarmiranja. Kad bi se, na priliku, na nekoj od naših plaža pojavila inkognito sama Carla, te je neoprezno i nadobudno stao šarmirati neki domaći sezonski šarmer neupućen u Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o medijima i Zakon o poštovanju Haaškog suda... eh, strah me i pomisliti.

Još više se uplašim kad se sjetim da sam ne tako davno nešto javno natuknuo u smislu da se na zajedničkoj konferenciji za štampu vidjelo kako je Ivica, čitaj Račan, uspio šarmirati i odobrovoljiti Carlu, čitaj Del Ponte. Slijedi li mi naknadni poziv iz Haaga? Otkačeni dijalog u trenutku slavlja i komična goropadnost optužbe otkrivaju samo jednu istinu: da je nekom uvijek stalo da nam svaku radost i uspjeh zagorča Haagom.

ŠPANJOLSKI ŠARM

Šarmu, šarmiranju i šarmerima inače kapa dolje. Biti šarmantan, dopadljiv i duhovit znači nastojati ugoditi i sebi i drugima. Naravno da je netko vrlo dopadljiv i pun duha šarmirao predstavnike penšjunata u splitskoj vlasti. Naravno da je neodoljivi Jure Radić baš na račun svoga znamenitoga šarma i osmijeha zaslužio upravo mu dodijeljenu nagradu za mostogradnju, jer je za polupotemkinovo selo od Masleničkog mosta nije mogao zaslužiti. Ponekad nam pomaže i tuđi šarm. Uspije li Turskoj, na primjer, šarmirati EU, porast će u očima Unije i naš šarm. Samo šarmer Ćirina kalibra, na primjer, može našarmirati Hajdukovu upravu tako da unatoč dronjcima i rupetini u džepu ne proda šarmantnoga Niku za svote što se toli šarmantno nude.

Mora da su španjolski gayevi najšarmantniji među svjetskim gayevima, jer su izradili da im parlament najkatoličkije zemlje izglasa pravo na istospolne brakove. To se u nas ne može dogoditi, ne zato što su Grič i Kaptol i na karti preblizu, nego zato što su hrvatski gayevi totalno bez šarma. Šarm otvara gdje turpija neće. Ali ne uvijek. Događa se da i najveći šarmeri ne uspiju šarmirati.

Na primjer Mesić, bez konkurencije najveći šarmer među Hrvatima. On daje sve od sebe da bi šarmirao Viteško alkarsko društvo, privolio ih na službenu ispriku i povratak trojice izbačenih alkara. Viteška družba niti čuti. Ne zato što bi Stipi ponestalo šarma, nego zato što je družbi poodavno ponestalo viteštva. Tužan sam zbog toga. Sa Stipom u počasnoj loži na alkarskom trkalištu gradić moje mladosti mogao bi vratiti barem nešto od izgubljenog šarma. Kad bi na Alku došao Stipe, pošao bih i ja. Ali. Neće doći. Tugo.