Novi list: 04. 07. 2005.

REDEFINIRANJE VANJSKE POLITIKE PREMA ZAPADNIM ZEMLJAMA – MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA PODRŽAVA INICIJATIVU S PANTOVČAKA

Hrvatska se okreće SAD-u, ali polako

U zadnjih nekoliko tjedana bilo je više susreta s američkom stranom, a priprema se i posjet Washingtonu na vrlo visokoj razini, što je doista velik uspjeh s obzirom na izrazitu američku hladnoću spram Hrvatske posljednjih godina

RIJEKA – Hoće li Hrvatska doista napraviti zaokret u svojoj vanjskoj politici i ponovo se približiti Americi, nakon blokade u priključenju Europskoj uniji zbog duboke podjele između Velike Britanije s jedne i Njemačke i Francuske s druge strane? Analitičari procjenjuju da će europska kriza oko ustava i proračuna trajati godinama, što će Hrvatsku dovesti u nezavidnu poziciju, iz koje izlaz valja potražiti u prihvaćanju američkih ponuda oko Međunarodnog kaznenog suda i angažmanu na američkoj strani u Iraku i drugdje.

Plan bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula sastojao se upravo u tome: do Bruxellesa preko Washingtona, no on nije uspio nakon žestokog protivljenja američkom ratu u Iraku ponajprije od strane predsjednika Stjepana Mesića, ali i drugih. No, sada je o potrebi redefiniranja hrvatske vanjske politike prema zapadnim zemljama, ali i prema SAD-u otvoreno progovorio upravo Mesićev savjetnik Vlatko Cvrtila, pozitivno se izjasnivši o koristi što bi je Hrvatska imala od potpisivanja sporazuma sa SAD-om o neizručenju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu.

Partnerstvo u borbi protiv terorizma

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli službeno komentirati izjave ljudi iz Mesićevog ureda, jer žele izbjeći nesporazume i neslaganja, no neslužbeno doznajemo kako se oni slažu s onim što se govori na Pantovčaku. »Intenzivirali smo odnose sa SAD-om u posljednje vrijeme«, potvrdio nam je naš sugovornik blizak MVP-u, potvrđujući to činjenicom da je u zadnjih nekoliko tjedana bilo nekoliko susreta s američkom stranom, a nedavno je državni tajnik u MVP-u Gordan Bakota boravio u Washingtonu.

Kako doznajemo, priprema se i posjet Washingtonu na vrlo visokoj razini, najvjerojatnije ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović, što je doista velik uspjeh s obzirom na izrazitu američku hladnoću spram Hrvatske posljednjih godina, zbog čega su izostajali susreti na najvišoj razini.

Ministrica Grabar-Kitarović »izborila« je to s nekoliko diplomatskih poteza. Nedavno je sudjelovala u Bruxellesu na Međunarodnoj konferenciji o Iraku, a tom prigodom razgovarala je s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, potpisavši zajedničku izjavu u povodu potpisivanja Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje. U tekstu izjave na nekoliko mjesta naglašava se partnerstvo Hrvatske i SAD-a u borbi protiv terorizma, »zajedno s istomišljenicima u cijelom svijetu, kako bi se smanjio rizik da oružje za masovno uništenje završi u rukama terorista, državama u kojima vlada bezakonje ili na crnom tržištu«.

Ruka najmoćnijoj sili

U izjavi se hvali Hrvatsku što je 2002. godine u Jadranu zaustavila brod koji je prevozio sumnjivi teret Iraku, čime je, ocjenjuju Amerikanci, »Hrvatska odigrala važnu ulogu u sprječavanju dostave ilegalnog oružja u ruke Saddama Husseina«.

Ponovo pružena ruka najmoćnijoj sili svijeta ogleda se i u činjenici da je Sabor odobrio slanje dodatnih snaga u Afganistan, tim više što će te postrojbe ubuduće biti uključene u borbene operacije protiv talibana. Tome sigurno neće pomoći saborska blokada zajedničke hrvatsko-američke vojne vježbe u Puli.

Međutim, upozoravaju nas iz hrvatskih diplomatskih izvora, teško je sada govoriti o potpisivanju sporazuma s Amerikancima o neizručenju, jer to još nije došlo na dnevni red. »Sada nam je najvažnija normalizacija donedavno posve zahlađenih odnosa«, uvjeravaju nas sa Zrinjevca.

Denis ROMAC