Novi list: 04. 07. 2005.

VLADA PREDLAŽE DA SE U DRŽAVNOJ UPRAVI PRIVATNICIMA POVJERE INFORMATIČKI I ADMINISTRATIVNI POSLOVI

Ugroženo pet tisuća radnih mjesta u državnoj upravi

Ako se državna tijela budu masovno odlučivala za iznajmljivanje usluga, privatne tvrtke mogle bi godišnje zarađivati stotine milijuna kuna

ZAGREB – Radna mjesta oko pet tisuća zaposlenih u državnoj upravi mogla bi biti ugrožena ukoliko Sabor prihvati sve novosti koje donosi prijedlog zakona o državnim službenicima. U najboljem slučaju nekoliko tisuća zaposlenih u državnoj upravi mogli bi u budućnosti promijeniti poslodavca, odnosno umjesto za državu, koja je najpoželjniji i najpouzdaniji poslodavac, početi raditi za privatnika.

Naime, prijedlog zakona kojim se između ostaloga reguliraju poslovi u državnoj upravi predviđa mogućnost da se pojedini poslovi koje u državnim tijelima obavljaju državni službenici, odnosno cijeli odjeli, povjere privatnim poduzećima. Tako će pojedina državna tijela moći primjerice informatičke, administrativne ili računovodstvene poslove povjeriti privatnim tvrtkama. Uz to bi se i za materijalno-financijske i poslove planiranja usluge mogle početi iznajmljivati izvan državne uprave. Za angažiranje privatnih tvrtki državna će tijela morati dobiti odobrenje Ministarstva financija, a ako državna uprava bude masovnije koristila tu zakonsku odredbu privatne tvrtke mogle bi zaraditi stotine milijuna kuna godišnje.

Privatnik poslodavac

To ne znači da će oko pet tisuća ljudi preko noći ostati bez posla, no već sa samim usvajanjem zakona moglo bi započeti angažiranje vanjskih usluga koje će dovesti u pitanje postojanje pojedinih službi unutar tijela državne uprave. Tako bi se moglo dogoditi da državni namještenici nakon što institucije u kojima rade daju posao privatnim tvrtkama moraju prihvatiti zaposlenje kod njih jer će to biti jedini način da sačuvaju svoje radno mjesto.

U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika upozoravaju na to da će u tom slučaju zaposleni u državnoj upravi dobiti posao pod nepovoljnijim uvjetima, unatoč jamstvu o zadržavanju stečenih prava.

– Ako sve to promatramo logički nemoguće je garantirati preuzimanje svih zaposlenih i istu razinu prava, a zatim obavljati uslugu za istu ili manju cijenu, kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata.

Kuhar najavljuje da će Sindikat zatražiti potporu od svojih članova za svoje akcije kojima želi zaštiti njihova radna mjesta kao i solidarnost onih čija služba zasad nije na udaru.

Pita se i zašto u zakonu nije ostao prvotni prijedlog po kojem su pojedina tijela mogla iznajmljivati takve usluge, ali najviše u vrijednosti do dva posto ukupnih sredstava predviđenih za plaće svojih zaposlenih u toj godini. Međutim, do izrade konačnog prijedloga došlo je do promjene, a Sindikat je dobio objašnjenje da je to radi toga što manja državna tijela ne bi mogla dogovoriti poslove s privatnim tvrtkama. Kuhar smatra da se u tom slučaju za cijelu državnu upravu moglo postaviti ograničenje od dva posto ukupnog iznosa za plaće i doprinose svih zaposlenih.

Službenici bez jamstava

– Bez tog ograničenja širom su otvorena vrata privatizaciji i ugroženo je oko pet do deset posto državnih službenika koji obavljaju informatičke poslove, opće i administrativne poslove, računovodstvene poslove, kaže Kuhar. On smatra da povjeravanje određenih poslova vanjskim poslužiteljima usluga nije ni ekonomski ni organizacijski isplativo, te sumnja da se tako na umjetan način želi smanjiti broj izravno zaposlenih u državnoj upravi.

– Tko službenicima garantira da će ih Ministarstvo financija koje daje odobrenje zaštiti od privatizacije nakon što netko od MMF-a ili Svjetske banke prigovori da Hrvatska ima previše službenika ili ih neki od ministara zamoli da mu dopuste zaposliti firmu svog dobrog prijatelja, zaključuje Kuhar.

Nezakonitosti u privatizaciji pojedinih usluga u Ministarstvu prometa

Dosad su na razini državnih tijela privatizirani poslovi portira, čistačica, servirki, djelatnika tehničkog održavanja, ali ne i poslovi vozača državnih dužnosnika, upozorava Kuhar, napominjući da se valjda dužnosnici ipak sigurnije osjećaju kad ih vozi osoba koja je u njihovoj službi. On podsjeća na privatizaciju pojedinih usluga u ministarstvima, te ističe primjere Ministarstva prometa, gdje je i državna revizija ustanovila da je bilo nezakonitosti, ali da na to zasad nitko nije reagirao.

Jagoda MARIĆ