Večernji list: 04. 07. 2005.

INTERNET Washington se ne želi odreći kontorle13 "superservera"

Bush i dalje kontrolira internet

WASHINGTON - Bushova administracija donijela je odluku da će zadržati kontrolu nad glavnim kompjutorima koji kontroliraju cjelokupni promet interneta u cijelome svijetu. Washington je bio najavio kako će kontrolu nad 13 kompjutora, poznatih kao "korijenski serveri", koji usmjeruju kompletan promet elektronske pošte i interneta, prepustiti nekoj privatnoj međunarodnoj tvrtki ili organizaciji.

Kao razlog za zadržavanje kontrole nad ovim superserverima, američka administracija navodi zabrinutost za nacionalnu sigurnost, ali i zbog toga što komunakcija na globalnoj razini sve više ovisi o internetu. Ova vijest izazvala je niz negodovanja diljem svijeta, a najžešće su reagirali Japanci koji tvrde da je nedopustivo da jedna zemlja kontrolira cijeli internet. Trenutačno se na internetu koristi oko 260 domena, a svaki nacionalni sufiks zapravo odbrava Washington.

Pobornici međunarodne kontrole tvrde da bi u nekom trenutku administracija u Washingtonu mogla naprosto donijeti odluku da neke nacionalne domene učini posve nedostupnima, a pritom bi kao razlog mogao navesti bilo što. (Ma. Š.)