Slobodna Dalmacija: 05. 07. 2005.

JOŠ MALO DO 8 KUNA DOGOVOR DIREKTORA NAFTNE TVRTKE I MINISTRA GOSPODARSTVA

BENZIN POSKUPIO I UZ MANJU ININU MARŽU

INTERVENCIJA Vlada će intervenirati ako benzin prijeđe 8 kuna ZARADE Ina će smanjivati marže dok to ne izazove poremećaje DIZELAŠI Dizel i loživo ulje nisu poskupjeli, a ministar očekuje niže cijene plavog dizela zbog sezone poljoprivrednih radova

ZAGREB - Ina će ovaj tjedan poskupiti benzine od 98 i 95 oktana koje dijelom mora uvoziti i neće primijeniti maksimalne marže, tako da će poskupljenje iznositi 1 do dva posto, 9 do 10 lipa po litri, dok će cijena dizela ostati ista, istaknuo je predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević novinarima nakon sastanka s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem.

Dogovorili smo se da ćemo korekcije raditi smanjivanjem marži do onoga dijela dokle ne bude izazivao poremećaje na tržištu, kazao je Dragičević. Ini je dopuštena marža do 60 lipa po litri derivata. Analize Ministarstva gospodarstva pokazuju da nema potreba ni razloga za drastičnim povećanjem cijena derivata, ustvrdio je Vukelić. Analizirali smo sve uvjete koji utječu na cijenu, tražili minimalne korekcije koje ne ugrožavaju poslovanje Ine. Korekcije od par lipa neće primaknuti cijene granici od osam kuna, kazao je Vukelić. Ponovio je da će Vlada intervenirati ako ta granica kod benzina bude prijeđena.

Trendovi na svjetskom tržištu su, na žalost, takvi da i dalje raste tečaj dolara i cijena nafte, ali od Ine sam tražio da korekcije cijene budu apsolutno minimalne i samo tamo gdje je zaista potrebno, kazao je Vukelić. Dodao je da su razgovarali i o cijenama loživa ulja i plavog dizela, pri čemu je rečeno da loživo ulje neće mijenjati cijenu, a za plavi dizel se od Uprave Ine očekuje smanjenje cijene budući da su u tijeku poljoprivredni radovi.

Poskupljenja će biti, ali ne u onom opsegu kao što je to najavljivano, samo blagih korekcija na pojedinim vrstama, ne na dizelima, nego na benzinima, i to vrlo malih, naglasio je ministar gospodarstva. Uprava Ine je, tvrdi, uvažila argumente ministarstva koji proizlaze iz detaljne analize svih faktora koji utječu na cijenu derivata i vjeruje da će donijeti takvu odluku u duhu i u skladu s Pravilnikom o formiranju cijena.

— Inzistirao sam i tražio da cijene ne idu po maksimalno dopuštenoj mogućnosti Pravilnika o formiranju cijena - izvijestio je o sastanku Vukelić.

Predsjednik Inine Uprave naglašava da je sastanak održan kako bi se vidjelo da li i kako efekti i primjena Pravilnika mogu utjecati na gospodarstvo. Energija je u svijetu skupa i bit će sve skuplja i mi to nikakvim manifestacijama, blokadama, ne možemo riješiti, smatra, dodajući da se bez obzira hoće li i za koliko benzin poskupjeti, tržišni princip za energiju mora primjenjivati.

Ako smo se dogovarali o Pravilniku i rekli kako sistem funkcionira, on ostaje na snazi i primjenjuje se. Modifikacije su moguće u mjeri da tržište ne trpi, a to znači da svi drugi uvoznici mogu uvoziti.

Dragičević ocjenjuje da do poremećaja u narednih par tjedana neće doći jer modifikacije neće biti velike. No, upozorava da opasnost postoji jer se gotovo 30 do 40 posto gotovih proizvoda uvozi u Hrvatsku, a nafte 75 posto. Poručuje i prijevoznicima da ako mogu negdje nabaviti jeftinije robu, neka je nabave bilo gdje, no da samim demonstracijama, blokadom, to se neće uspjeti riješiti. Na upit je li korekcijama ugrožena Inina profitabilnost, Dragičević odgovara da će u konačnici Inin rezultat biti pozitivan.

Nove cijene

Maloprodajne cijene bezolovnih motornih benzina supera 95, eurosupera 95 i super plus 98 od danas (utorak) su više 1,3 posto ili za 10 lipa, dok se cijene ostalih naftnih derivata neće mijenjati, izvijestili su iz Ine.

Tako će se na Ininim benzinskim postajama super 95 prodavati po cijeni od 7,60 kuna po litri (do sada 7,50 kuna), eurosuper 95 po 7,75 kuna (do sada 7,65 kuna), a super plus 98 po cijeni od 7,90 kuna (do sada 7,80 kuna).

Cijena motornog benzina s olovom supera 98 neće se mijenjati i ostaje 8,13 kuna po litri, a nepromijenjene ostaju i cijene dizelskih goriva.