Vjesnik: 05. 07. 2005.

Katavić lagao da je krivotvorio putovnicu

Ovakav rasplet baca sjenu sumnje i na ostala Katavićeva priznanja u kojima je tvrdio da je putovnicu napravio za Kristiana Horvata, odnosno Antu Gotovinu

ZAGREB - Krivotvorena putovnica koju je austrijska policija 2002. zaplijenila kod Hrvoja Petrača, i za koju je Franjo Katavić rekao da ju je on izradio po narudžbi Saliha Fazlića, nije napravljena u radionici Franje Katavića, smatraju vještaci iz Centra za kriminalitička vještačenja »Ivan Vučetić« u Zagrebu.

Navedena putovnica, u kojoj su se nalazili autentični Petračevi osobni podaci, dostavljena je Hrvatskoj nakon što je oduzeta Petraču u Austriji te je zatraženo vještačenje trebalo pokazati je li ona napravljena na jednome od tri pisača koje je policija oduzela Franji Kataviću, prilikom njegova uhićenja krajem travnja ove godine.

»Dostavljena putovnica nije napravljena na matričnome pisaču, dok su sva tri pisača izuzeta od Franje Katavića, upravo takva - matrična«, tvrdi se u nalazu vještaka.

Takav rezultat vještačenja opovrgava Katavićev iskaz dan tijekom istražnih radnji, u kojemu je decidirano rekao da je on napravio putovnicu za Petrača. »Salih Fazlić mi je donio Petračeve fotografije te papirić na kojemu su bili autentični Petračevi osobni podaci te sam ja prema tome napravio putovnicu«, izjavio je Katavić 25. svibnja na saslušanju pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem.

Ovakav »rasplet događaja« također baca sjenu sumnje i na ostala Katavićeva priznanja u kojima je tvrdio da je putovnicu napravio za Kristiana Horvata, odnosno Antu Gotovinu, te Libera Matekovića, a pogotovo na istinitost neslužbenih informacija objavljivanih u medijima u kojima se tvrdilo da je Katavić »krivotvorio« i za Marka Nikolića Markonija, Marija Sovu te Dražana Gadžu. Naime, da je potvrđeno kako je putovnicu napravio on, bio bi to jedini materijalni dokaz u »slučaju Katavić«, ovako sve ostaje na »rekla-kazala«.

Čak štoviše, rezultat vještačenja bi mogao ponovo konkretizirati spekulacije koje su bile aktualne prije podnošenja kaznenih prijava protiv Katavića, Fazlića i odvjetnika Marijana Pedišića i prema kojima je Gotovina zemlju napustio s putovnicom izrađenom u policiji, a ne onom iz Katavićeve kućne radinosti.

Marin Dešković