Večernji list: 05. 07. 2005.

Gleneagles u iščekivanju lidera G8 i gomile prosvjednika

Summit G8: Prosvjednička opsada Škotske

Autor: Marina ŠERIĆ

Iako je subotnji prosvjed u kojem je sudjelovalo oko 225 tisuća ljudi bio miran te je prošao bez incidenata, škotska i engleska policija strahuju da bi uoči i u vrijeme održavanja summita G8, koji počinje sutra, u Gleneagelsu moglo biti vatreno. Svoj dolazak u Edinburgh i okolicu najavile su sve prosvjedničke grupe od onih čiji pripadnici policajce gađaju pitama do vrlo nasilnih anarhista. Usto, u samom gradu održavat će se niz "alternativnih summita" na kojima će biti riječi o siromaštvu, ratu i globalizaciji. Na popisu govornika su neke vrlo ugledne osobe, a glavni cilj tih alternativnih okupljanja jest manifest u kojem će se nabrojiti svjetski problemi kojima bi se lideri G8 morali pozabaviti.

Svjetski moćnici bit će smješteni unutar kruga promjera osam kilometara koji će biti ograđen dva metra visokom čeličnom ogradom, a čuvat će ih desetak tisuća policajaca. Iznad Gleneaglesa, ekskluzivnog hotelskog kompleksa smještenog usred lijepog škotskog krajolika, bit će zabranjen let. Britanska policija poručuje da je spremna za sve od prosvjedničkog nasilja do terorističkih napada.

Stanovništvo u strahu

Unutar čeličnog prstena podignutog oko Gleaneaglesa nalazit će se tri tisuće policajaca, a čelična ograda bit će svojevrsna demarkacijska linija svi koji joj se približe bit će uhićeni. Cijelo područje snimat će se i iz zraka, a videozapis će se trenutačno prenositi policiji kako bi mogla pravodobno reagirati. Jedna od zanimljivosti jest da se ni na jednoj benzinskoj crpki u Škotskoj gorivo neće moći kupiti u kanisteru sve dok summit ne završi.

Lokalno je stanovništvo prestravljeno zato što će mnoga okolna mjesta biti poprištem prosvjeda nekih od najnasilnijih prosvjedničkih skupina.

Odvojiti mirne od nasilnih

Glavna taktika britanske policije u vrijeme trodnevnog summita bit će odijeliti mirne od nasilnih prosvjednika. Ne žele da stradaju oni koji nisu došli praviti nered, a kažu da će se s nasilnima brzo i djelotvorno obračunati. Britanska unutarnja obavještajna služba MI5 mjesecima je prikupljala podatke o prosvjednicima koji bi mogli izazvati krvave nerede te je razradila planove za slučaj terorističkog napada.