Novi list: 05. 07. 2005.

MORH ŠOKIRAN ODLUKOM SABORA O NESLANJU VOJNIKA NA VOJNE VJEŽBE I ZABRANI AMERIČKO-HRVATSKE VOJNE VJEŽBE U ISTRI

Saborska pljuska Sjevernoatlantskom savezu

ZAGREB – Ministarstvo obrane neće ponovo tražiti od Sabora da odobri vojnu vježbu koju su pripadnici HV-a trebali odraditi u Ukrajini krajem godine, doznajemo u MORH-u. U tom su Ministarstvu, naime, gotovo šokirani činjenicom da Sabor nije izglasao inače rutinsko odobrenje za vojnike da sudjeluju u vojnim vježbama u Ukrajini, Gruziji i Albaniji, te što nije odobrio zajedničku zrakoplovnu vježbu hrvatskog i američkog ratnog zrakoplovstva na području Istre.

Iako u MORH-u ne vjeruju da će nam takav razvoj događaja puno naštetiti u odnosima sa SAD-om, budući da se nije radilo o nekoj zahtjevnoj vježbi te da su Amerikanci već navikli na slična odbijanja, ipak smatraju da je ovako Hrvatska osramoćena. Dok s jedne strane hrvatski političari uvjeravaju NATO da smo potpuno spremni za članstvo u tom savezu, ovakvim neozbiljnim potezima pokazujemo da smo još daleko.

Upravo zato vojni stručnjaci u MORH-u, ali i u nekim drugim institucijama, pa i u Uredu predsjednika, uskoro bi mogli pokrenuti inicijativu za zakonske izmjene kako bi se pojednostavilo slanje hrvatskih vojnika izvan zemlje. I dok se slanje hrvatskih pripadnika u mirovne misije može riješiti i na drukčiji način, bez zakonskih izmjena, dio koji se odnosi na slanje vojnika na vojne vježbe ili pak u mirovne misije morat će pokrenuti opsežnije zakonske izmjene, pa čak i izmjene Ustava.

Naime, u MORH-u postoji ideja da ubuduće za mirovne misije Sabor odobrava veći broj pripadnika nego što je to realno potrebno. Jer upravo se sada Hrvatska nalazi u apsurdnoj situaciji – UN je ponudio proširenje misija na Cipru, Haitiju te u Kašmiru, no to mora odobriti Sabor dvotrećinskom većinom. Kako su zastupnici i prošlog tjedna izjavili da im se izuzetno teško okupiti u dovoljnom broju za izglasavanje takvih stvari, u MORH-u smatraju da bi ovo bilo dobro rješenje, a njega već koriste neke zemlje članice NATO-a. U MORH-u ističu da time uopće ne osporavaju pravo Sabora da odlučuje o slanju hrvatskih vojnika u mirovne misije koje su često i vrlo opasne, no način bi se ionako morao promijeniti prije ulaska u NATO. Odluke o slanju vojnika na vojne vježbe izvan zemlje planiraju se prenijeti na neku drugu instituciju poput predsjednika Republike, premijera ili pak ministra obrane.

S. VEJNOVIĆ