Jutarnji list: 06. 07. 2005.

Glavan vrijeđa dragovoljce HOS-a

Starčevićev dom, gdje su se dragovoljci pripremali za odlazak na ratišta, ne pripada ULUPUH-u

Piše: Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861

U srijedu 01.06.2005. na str 47. u rubrici Kultura, a u komentaru Darka Glavana pod naslovom "Beskućnik ULUPUH" objavljena je netočna, uvredljiva i neistinita informacija "da su lokacijski i logistički problemi te udruge... proistekli iz upada Paraginih jurišnika u poslovne prostorije HDLU-a i ULUPUH-a na Svačićevu trgu, kada je pored svega uništena i iznimno vrijedna dokumentacija.

Zbog dobro poznatih okolnosti posljedice tog nasilničkog čina nikada nisu u potpunosti otklonjene..." Komentator Glavan ne samo što lažno optužuje i vrijeđa mene i tisuće dragovoljaca HOS-a, već čak ne zna niti da sjedište stranke i HOS-a nije bio nikakav Svačićev već Starčevićev trg u Zagrebu. Jednako je nedopustivo da sadašnje vodstvo ULUPUH-a grubo obmanjuje javnost sa ovakvim neistinama da bi prikrilo velike novčane malverzacije u vlastitim redovima, ali su se u tome grdno prevarili.

HSP je pod mojim vodstvon 18. rujna 1991., godine na prijavu od samih stanara-umjetnika Starčevićevog doma da spomenuta zgrada služi kao snajpersko gnijezdo agresorskih jedinica JNA, zauzela zgradu i ujedno zaštitila stanare i umjetničke arhive i vrijednosti pohranjene do tog trenutka u zgradi. HSP je sa dragovoljcima HOS-a spriječila da se s krova Starčevićevog doma ubija civilno i drugo stanovništvo, ali je ujedno i povratila u posjed zgradu koju joj je oporučno ostavio u zalog Otac domovine dr. Ante Starčević, kome je zgrada za života bila i poklonjena i sagrađena.

Ondašnji predstavnik najveće umjetničke asocijasije HDLU Hamo Čavrk potpisao je u ime HDLU-a pristanak i dozvolu da HSP ostane u svojoj matičnoj zgradi, a ravnatelji drugih muzeja, umjetnici, kultuni i znanstveni djelatnici izražavali su mi tom prigodom, pismeno i usmeno najiskreniju zahvalnotst "jer da pripadnici Vaše stranke spadaju među najhrabrije borce hrvatske vojske i jer su prisutni na svim ratištima naše domovine..." Cjelokupna dokumentacija pohranjena do tog trenutka u zgradi bila je sačuvana i ovlašteni predstavnici Udruga mjesecima kasnije neometano su je uzimali ili odnosili, pa nije uništen niti jedan eksponat ili dokument. U ime HSP-a službenim podneskom Hrvatskom saboru zahtjevao sam još 18.03.1991. godine povratak u posjed zgrade Starčevićevog doma, ali Dom nikada nije vraćen.

U Starčevćevom domu, više tisuća dragovoljaca HOS-a pripremalo se je za odlazak ili zamjenu na natježim ratištima širom Hrvatske, što je kao i činjenicu da Starčevićev dom ne pripada ULUPUH-u kao ni Gradskoj knjižnici, Glavan jednostavno prešutio. Istina je da su umjetničke udruge kao i današnja Gradska knjižnica zapravo bili ili jesu uljezi u zgradi koja pripada HSP-u, koji je barbarski izbačen iz svoje stranačke zgrade, Starčevićevog doma u Zagrebu, jednako kao što je vlast nasilno smjenila cijelo legitinmo rukovodstvo HSP-a.