Novi list: 06. 07. 2005.

KASNI IZBOR ČLANOVA DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA, JEDNOG OD NAJVIŠIH DRŽAVNIH I PRAVOSUDNIH TIJELA

Od danas nema DSV-a

Sramota zbog nepravodobnog izbora i pravne rupe zbog njegova nepostojanja mogla bi se izbjeći jedino ako to danas bude uvršteno na sjednicu Odbora i sjednicu Sabora i da u minutu do dvanaest članovi DSV ipak budu imenovani

ZAGREB – Danas ističe četverogodišnji mandat članova Državnog sudbenog vijeća (DSV), a da Sabor još nije izabrao novih 11 članova. DSV je jedno od najviših državnih i pravosudnih tijela, osnovano Ustavom, a odlučuje o imenovanju, razrješenju, stegovnoj odgovornosti i skidanju imuniteta sucima. To znači da ako neki sudac počini kazneno djelo zbog kojeg bi trebao završiti u pritvoru tamo neće i završiti, već će dalje suditi, jer bez odobrenja DSV-a ili bar njegova predsjednika ne može biti pritvoren, niti mu može biti skinut imunitet, niti može biti suspendiran s dužnosti. To je vjerojatno najdrastičniji primjer koji pokazuje nedopustivo kašnjenje u izboru tijela s tako važnim ovlastima. Predlaganje kandidata za članove DSV nije uvršteno ni u dnevni red današnje sjednice Odbora za pravosuđe, ni u dnevni red saborske sjednice koja danas počinje.

Prisega deklarativna

Sramota zbog nepravodobnog izbora novog DSV-a i pravne rupe zbog njegova nepostojanja mogla bi se izbjeći jedino ako to danas bude uvršteno na sjednicu Odbora i sjednicu Sabora i da u minutu do dvanaest članovi DSV ipak budu imenovani. Preostaje tada još polaganje prisege, ali kako se prisega smatra tek deklarativnom, a ne i konstitutivnim elementom, dužnosti člana DSV-a oni bi mogli početi obnašati dužnost čim prime odluku Sabora o imenovanju. A i za to treba vremena.

Kandidate, njih 21, za sedam članova DSV iz reda sudaca predlaže proširena Opća sjednica Vrhovnog suda, i njihov je prijedlog dostavljen Odboru za pravosuđe 20. prošlog mjeseca. Prijedlog šest kandidata za dva člana DSV-a iz odvjetničkih redova stigao je 23. lipnja, a prijedlog dekana pravnih fakulteta, sa šest imena profesora prava za dva njihova člana, pristigao je 29. lipnja. Doduše sa četiri sveučilišta već su ranije stigli pojedinačni prijedlozi kandidata ali je Odbor to vratio s molbom dekanima pravnih fakulteta da pošalju objedinjeni prijedlog, koji je stigao samo tjedan dana prije isteka mandata DSV-u.

Prijedlozi obrađeni

U Odboru za pravosuđe, saznajemo, da su svi pristigli prijedlozi obrađeni i nema zapreke da već danas budu uvršteni u dnevni red sjednice.

Odbor za pravosuđe je još 8. veljače obavijestio ovlaštene predlagatelje o tome da 6. srpnja ističe mandat DSV-u i da trebaju predložiti kandidate za novi saziv. Sredinom svibnja je poslana i požurnica. Ni u Ustavu, ni u Zakonu o DSV-u, kao provedbenom zakonu, nisu propisani rokovi u kojima se postupak izbora članova DSV-a mora obaviti, niti u kojem roku prijedlozi kandidata moraju pristići u Sabor, pa naravno ni kazne. Valjda se pretpostavljalo da će se tako uvažene institucije krajnje odgovorno odnositi prema tako važnoj zadaći. Ali očito je da to nije tako. U saborskom Poslovniku ili prilikom najavljene izmjena Zakona o DSV trebalo bi čini se ipak propisati obvezujuće rokove za pojedine faze kandidiranja i izbora članova DSV-a kako bi se ubuduće izbjeglo biranje tako važnog tijela navrat-nanos i sasvim nepotreban skandal vezan uz pravosuđe i tako prepuno vlastitih skandala.

Gordana GRBIĆ

Zakoni samo za obične smrtnike

Gordana GRBIĆ

Država je propisala rokove samo za obične smrtnike koji kasne s ispunjavanjem običnih dnevnih obveza od plaćanja struje do kanalizacije. I ne plati li se to u roku, kreću opomene, pa tužbe, pa žalbe. Osiromašenim građanima spas je svaki dan odgode plaćanja pa se žale i kada znaju da su krivi. Pretrpani sudovi, pretvoreni u računske servise komunalnih poduzeća, sve su sporiji u dijeljenju pravde. Plaćanje računa i poštovanje rokova trebala bi biti elementarna građanska odgovornost i kada to izostane, logično slijedi kazna.

S najviše razine, međutim, ne stižu građanima uzorni obrasci ponašanja. Kasni se čak i s izborom predsjednika Vrhovnoga suda. Umjesto predsjednika Vrhovnoga suda, sada imamo suca zaduženog za poslove sudske uprave. I dok je zahvaljujući pravnoj vratolomiji ministrice pravosuđa moguć vršitelj dužnosti na čelu sudbene vlasti, takve vratolomije nisu moguće s produljenjem mandata članovima DSV-a. I ako danas ne bude izabran nov DSV, toga tijela neće biti. I nitko neće biti odgovoran. Ni predsjednik države što je prekasno predložio kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda, a ni Opća sjednica Vrhovnoga suda, ni Hrvatska odvjetnička komora, ni pravni fakulteti što su prekasno predložili svoje kandidate za članova DSV-a. Za njihove obveze i zakašnjenja, naime, nisu propisani ni rokovi ni kazne. Država, istina je, neće propasti, niti će se pravosudni sustav urušiti ako dan, dva ili mjesec, ili dva mjeseca, nema predsjednika Vrhovnoga suda ili DSV-a.

Poruka koju najviše državne institucije tako traljavo odrađenim poslovima šalju običnim građanima suprotna je njihovom verbalnom zaklinjanju u vladavinu prava i ulozi koju imaju u njenom ostvarivanju i zaštiti.